Democratia este vesnic umana, iar vesnicia intotdeauna presupune un anumit volum de potential tineresc. Thomas Mann

Centrul de analiză și prevenire a corupției

Comunicat de presă Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a lansat linia fierbinte „Asistenţă juridică gratuită în litigiile electorale”
01 September 2016
Centrul de Analiză și Prevenire a Corupţiei (CAPC) a lansat linia fierbinte „Asistenţă juridică gratuită în litigiile electorale”:  (022) 23 85 32; (022) 23 85 71; (022) 23 83 84.
Apel Public: Lansarea Forumului pentru Protecția Consumatorilor în Siguranța Alimentelor
22 August 2016
Vă aducem la cunoștință că Fundaţia Est – Europeană (FEE), cu suportul Uniunii Europene, realizează Programul ”Armonizarea politicilor în domeniul sanitar și fito-sanitar din Republica Moldova cu cele din Uniunea Europeană” , finanțat de Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.   Prin intermediul acestui Program a fost creată, în baza organizațiilor neguvernamentale, rețeaua de  3 Centre de Asistență a Consumatorilor,  localizate în  Chişinău, Cahul  şi  Bălţi. Scopul acestora este de a informa, consulta și acorda asistență juridică primară în ce priveşte drepturile de consumator și siguranţa alimentară a acestora. La fel, Centrele informează autorităţile competente despre depistatea cazurilor ce încalcă grav drepturile consumatorilor sau pun în pericol sănătatea acestora.
Anatolie Donciu: „Unii aleşi locali nu cunosc bine legislaţia pe sectorul de integritate, iar alţii chiar o încalcă în mod deliberat”
05 August 2016
În primul semestru al anului 2016 Comisia Națională de Integritate a inițiat 78 de controale pe numele reprezentanților administrațiilor publice locale, dintr-un total de  239 de controale .   Drept  ur mare, au fost constatate 16 cazuri de încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese, în care subiecții erau primari sau vice-primari și 4 cazuri în care subiecții erau președinți sau vice-președinți de raioane. De asemenea, în cazul a 2 primari CNI a constatat ne-declararea conformă a veniturilor ș i propriet ăților, iar 3 primari au fost găsiți în situații de incompatibilitate. „Unii aleși locali nu cunosc bine legislația pe sectorul de integritate, iar alții chiar o î ncalc ă în mod deliberat”, a declarat fostul președinte al CNI, Anatolie Donciu, care în prezent deține funcția de președinte în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI),  într-un interviu pentru Moldova Curată. ”Sunt situații când persoanele conș tient merg la încălcarea legislației, din anumite motive. Presupun că un motiv ar fi protejarea politică, adică sunt cei care cred că n-o să  le fac ă nimeni nimic. Alții cred că nu este atâ t de grav ă situația, pentru că mai sunt ș i al ții care fac așa și nu sunt pedepsiți”, a menționat Anatolie Donciu.
CNI la final de mandat: la pescuit fără undiţă şi în locuri interzise
02 August 2016
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a promulgat legile cu privire la reformarea sectorului de integritate, iar la 30 iulie acestea au fost publicate în Monitorul Oficial. Astfel, la 1 august intră în vigoare Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, Legea privind declararea averii şi a intereselor personale şi Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, prin care au fost armonizate alte norme referitoare la sectorul de integritate.
Zeci de aleşi locali au fost puşi sub urmărire penală anul trecut
30 July 2016
În anul 2015, în privinţa aleşilor locali - primari, consilieri sau preşedinţi de raion - au fost pornite 65 de cauze penale, adică aproape 7 la sută din totalul de cauze iniţiate. Cele mai multe îi vizează pe primari - 57 de cauze penale. Aceste date au fost prezentate de către procurorul anticorupţie Mihai Ivanov, la masa rotundă de finalizare a proiectului „Combaterea corupţiei în Moldova - interese.md”, desfăşurat de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei. 
Şi-a concediat soţul ca să soluţioneze un conflict de interese
28 July 2016
Primara satului Năvârneț, raionul Fălești, Elena Hreașcă, și-a eliberat soțul din funcția de șofer la Primărie, pentru a soluționa conflictul de interese. A făcut-o în timp ce Comisia Națională de Integritate (CNI) investiga acest caz. CNI, la rândul său, deși a constatat încălcarea legii, nu a dispus sancționarea primarei, preferând să claseze cauza. 
Primarul din Ciripcău şi-a angajat fratele şi cumnata la grădiniţa din localitate
25 July 2016
Primarul comunei Ciripcău din raionul Floreşti şi-a angajat cumnata (soţia fratelui) în funcţia de directoare a grădiniţei din localitate.  Pe fratele său însă îl angajase mai înainte în calitate de paznic al instituţiei preşcolare. Mihail Donos spune că nu ţine cont de buchea legii atunci când vine vorba să apere interesele tinerei generaţii.  

Vizualizare toate publicațiile