Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova, va implementa un proiect de îmbunătățire a eficienței și transparenței autorităților anticorupție din Republica Moldova. Activitățile desfășurate în următorii doi ani se vor axa pe evaluarea cost-eficiență a instituțiilor din domeniu și pe dezvoltarea unui sistem de monitorizare a activităților anticorupție, implicând mai activ societatea civilă și mass-media.
Datele Barometrului Opiniei Publice (BOP) din 2024 privind percepția asupra corupției arată că peste 60% dintre respondenți consideră corupția drept una dintre cele mai mari probleme ale țării.
Republica Moldova, deși a instituit un lanț întreg de instituții chemate să prevină și să combată corupția (Centrul Național Anticorupție, Autoritatea Națională de Integritate, Procuratura Anticorupție), a înregistrat în 2024 un nivel redus de încredere în aceste instituții.
Proiectul „Evaluarea performanței autorităților anticorupție din Republica Moldova: eficiență și impact în combaterea corupției” are în vizor provocările legate de transparența și eficiența autorităților anticorupție, având ca scop consolidarea capacității acestora.
Impactul scontat include o gestionare mai eficientă a resurselor, reducerea fenomenului corupției și îmbunătățirea imaginii autorităților.
Totodată, proiectul urmărește să sprijine Republica Moldova în procesul său de integrare europeană, prin alinierea măsurilor anticorupție la standardele și recomandările Consiliului Europei.
Din 2004 până în prezent, CAPC a implementat cu succes peste 40 de proiecte orientate spre prevenirea corupției.