Experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) au analizat proiectul Legii privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcțiile de membri în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative (așa-numitul „pre-vetting”), și au venit cu mai multe recomandări pentru îmbunătățirea acestuia.
Astfel, CAPC consideră că verificarea integrității candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) este o soluție bună pentru combaterea situației deplorabile din sistemul justiției. „Totuși, opinăm că instituirea unor norme juridice speciale pentru situații conjuncturale nu răspunde cerințelor de reglementare în general și nici cerințelor de reglementare a organizării sistemului juridic, în special. Astfel, evaluarea candidaților la funcțiile administrative din cadrul CSM, CSP și organelor specializate ale acestora, propusă de autor, nu poate fi efectuată prin subminarea independenței judecătorești și urmează a se desfășura în conformitate cu standardele internaționale ale supremației legii, ale drepturilor omului, precum și angajamentele internaționale asumate de Republica Moldova, și, nu în ultimul rând, respectând recomandările Comisiei de la Veneția”, se arată în opinia experților CAPC.
Aceștia mai menționează că evaluarea trebuie făcută în limita instrumentelor constituționale în vigoare și prin instituirea de garanții stricte prin care să fie garantată independența organelor de autoadministrare și a membrilor acestora. Respectiv, procedura de evaluare urmează a fi efectuată, în baza unor criterii clare și obiective, de către instituții ce dețin toate caracteristicile unei instanțe judecătorești imparțiale și independente, cu implicarea minimă a politicului și a executivului în procesul de evaluare.
Opinia detaliată a experților CAPC pot fi vizualizate AICI.
Opinia CAPC a fost elaborată în cadrul Proiectului „Cetățenii vorbesc: promovarea reformei democratice în interesul cetățenilor din Moldova”, implementat cu suportul Freedom House Moldova, și poate fi vizualizată aici.