Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) monitorizează în continuare activitatea membrilor Comisia pre-vetting, care au anunțat că au început evaluarea celor 12 candidaților non-judecători la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Până acum, doi candidați nu au depus la timp declarația pentru 5 ani, alții doi s-au retras din concurs, nepromovând astfel evaluarea.
Cei 12 candidați non-judecători au fost admiși la concurs printr-o decizie a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, și fac parte juriști liber profesioniști, avocați și reprezentanți ai societății civile și mediului academic. Astfel, urmau să treacă prin procesul de verificare a integrității financiare și etice următorii candidați:
- Angela Popil
- Ștefan Belecciu
- Ilie Mămăligă
- Ion Guzun
- Alexandru Postica
- Fiodor Bria
- Eugen Florea
- Alexandru Rotari
- Tatiana Ciaglic
- Tatiana Chiriac
- Ludmila Ouș
- Valentin Caisîn
Verificările sub aspectul integrității financiare și etice vizează o perioadă de 15 ani. Conform legislației, declarația include, de asemenea, lista persoanelor apropiate din sistemul judecătoresc, al procuraturii și în serviciul public. Neprezentarea în termen a declarației constituie temei pentru constatarea de către Comisie a nepromovării evaluării. Astfel, pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale pentru 5 ani, Eugen Florea și Ilie Mămăligă nu au promovat evaluarea.
De asemenea, la data de 1 ianuarie 2023 Fiodor Bria s-a retras din concurs. Același lucru l-a făcut și Ludmila Ouș, pe 10 februarie 2023. Candidații pot contesta deciziile Comisiei la Curtea Supremă de Justiție, în termen de 5 zile de la data recepționării, fără respectarea procedurii prealabile.
Totodată, potrivit prevederilor legale în vigoare, rezultatele evaluării vor fi anunțate public pe site-ul Comisiei (www.vetting.md), transmise candidaților și Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, instituția responsabilă de organizarea concursului. Dintre candidații non-judecători care vor promova evaluarea Comisiei pre-vetting, Parlamentul va numi, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși, șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, noua componență a CSM va fi formată din 6 judecători, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, și 6 non-judecători, numiți de Parlament.
Amintim că, Comisia pre-vetting a finalizat evaluarea judecătorilor la funcția de membru în CSM. Din cei 28 candidați înscriși în concurs, doar 5 au promovat evaluarea.
CAPC monitorizează activitatea comisiei de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în CSM, CSP și colegiile acestora. Monitorizarea se desfășoară în cadrul proiectului „Responsabilizarea sectorului justiției din Moldova”, implementat de CAPC, cu suportul Freedom House Moldova.