Conducători și demnitari din AGEPI și Procuratură – denunțați de CAPC pentru conflict de interese și declarare incorectă a averilor

12

Luni, 20 ianuarie 2020 – Centrul de analiză și prevenire a corupției a sesizat Autoritatea Națională de Integritate în cazuri de conflict de interese și declarare incompletă sau eronată a averilor care-i vizează pe un fost vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, un conducător al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală, un procuror-șef, dar și un adjunct al Procurorului General.

Fost vicepreședinte la Curtea Supremă de Justiție cu casă de 7 milioane lei

În perioada în care încă era judecător și vicepreședinte la CSJ, în toamna lui 2019, CAPC a cerut de la autorități să verifice averea impunătoare a acestuia. Experții au semnalat diferențe mari între salariile câștigate de acesta (circa 5 mii lei lunar salariu în 2008, spre exemplu) și averile lui, dar și averile pe care acesta era obligat să le declare autorităților. Spre exemplu, părinții pensionari ai acestuia i-ar fi cumpărat o casă de peste 5 milioane lei  dotată cu baterii solare, piscină și cu tehnologii moderne pe care, însă, a trecut-o în declarația de avere cu suma de doar puțin peste 1 milion de lei. De asemenea, în societate a devenit vestitănunta de lux, cu suma de 70.000 EUR „câștigată”de către judecător, pe care CAPC o consideră exagerată.

O altă parte a averii familiei fostului vicepreședinte al CSJ a trezit semne de întrebare: mașina de model KIA evaluată la 15.000 EUR a fost declarată cu suma de doar 230 mii lei. Doar economisirea tuturor banilor din salariul de 3 ani i-ar fi permis o așa achiziție. Prin urmare, aceste diferențe între banii câștigați din salariul de bugetar și averile declarate (cu abateri de la realitate), se pedepsesc prin închisoare pentru un termen de până la 15 ani, potrivit legii.

Director AGEPI fondator al unei companii de succes în domeniul corelat funcției lui – creație intelectuală

Un actual conducător al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) a fost denunțat autorităților de către CAPC pentru conflict de interese, atunci când exercita interimatul Agenției. Mai exact, în trecut acesta fusese fondator și administrator al unei companii cu activități de succes în unul din domeniile de competență  ale Agenției creația intelectuală și drepturile de autor. Dar din informația publică nu este clar dacă acest conflict de interese a fost declarat, așa cum era obligat prin lege.

Mai mult decât atât, în prezent, compania este condusă de persoane cu același nume de familie, ceea ce poate fi un indiciu al faptului că acestea ar fi în relații de rudenie cu directorul general adjunct AGEPI, ceea ce poate duce la anumite favoruri pentru această companie din partea directorului.  Prin urmare, CAPC a solicitat Autorității Naționale de Integritate ca să verifice dacă directorul general adjunct al acestei agenții de stat se supune legii, ceea ce în caz contrar este pedepsit prin lege cu amendă cu până la 12.000 lei, cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pentru o perioadă de la 3 luni la un an. 

Adjunct al Procurorului General și procuror-șef municipal – cu averi de milioane

Deși toată viața a primit salariu de bugetar, un actual adjunct al Procurorului General a fost contrazis de experți, care i-au evaluat unele bunuri declarate de acesta și care s-ar ridica, de fapt, la cifra de 2 milioane de lei pentru casa sa din Mileștii Mici. Pe lângă aceste bănuieli de eludare a legii, demnitarul mai are întrebări legate de integritatea și sinceritatea sa: a obținut două apartemente la preț preferențial (!) acordate procurorilor. Ambele ulterior au ajuns în proprietatea rudelor lui apropiate – tatăl și verișorul acestuia. Și, tot din salariul de bugetar, aparent, familia acestuia deține în proprietate două automobile care ar atinge suma de peste 460.000 lei. Totuși, demnitarul s-ar fi îngrijit de justificarea averii lui: s-ar fi acoperit cu împrumuturi pe termen lung fără dobândă, luate de la persoanele apropiate. 

Prin urmare, CAPC a solicitat Autorității Naționale de Integritate să verifice dacă aceste împrumuturi sunt reale, dar și dacă valoarea bunurilor lui indicată de el este adevărată, comparativ cu datele prezentate de experți. Dacă Autoritatea va constata aceste bănuieli, CAPC a solicitat sesizarea organelor fiscale și de urmărire penală în privința acestui adjunct al Procurorului General.

Un procuror-șef municipal, actualmente în funcție și el, a fost pe picior greșit în ceea ce privește tranzacții financiare cu diferențe prea mari, comparativ cu cele câștigate din salariu, în 2008, atunci când era procuror într-o unitate a Procuraturii Generale: a cumpărat terenuri de aproape de 12 milioane lei. În contul vânzării unuia din acestea, demnitarul s-a ales cu un profit de 8 milioane lei. Nu în ultimul rând, pe lângă mașinile pe care le conduce, procurorul-șef a fost adeseori văzut de locuitorii din Cheltuitori, comuna Tohatin, pe șantierul de construcție al unei case, la care doar acoperișul ar costa cât trei bugete declarate de familia lui. 

Drept rezultat al îndoielilor că averile acestor demnitari ar fi obținute din banii pe care aceștia îi indică că ar fi cinstit câștigați din banii declarați – în mare parte din salariile de bugetari – CAPC a sesizat și va monitoriza examinarea de către Autoritatea Națională de Integritate a sesizărilor depuse și va informa cetățenii despre cum aceasta și alte autorități îndeplinesc cerințele legii față de acești demnitari.

 

*  *  *

 

Acest proiect este implementat de CAPC cu sprijinul programului „Buna Guvernare” a Fundației Soros Moldova.

Contacte:       

022 23 83 84

contact@capc.md

Lilia Ioniță, coordonator de proiect