Accesul la finanțare externă, credibilitate înaltă, reputație bună – sunt doar câteva dintre avantajele implementării standardului internațional anti-mită ISO 37001 de care pot beneficia femeile de afaceri din Republica Moldova. Despre acestea, dar și despre alte beneficii de implementare au discutat astăzi reprezentantele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) cu membrele Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM).
Președinta CAPC Galina Bostan a accentuat că acest standard vine la pachet cu o serie de avantaje: „ ISO 37001 oferă, întâi de toate, oportunități internaționale și acces la finanțare externă. Având aceste politici anticorupție puse la punct, probabilitatea de a fi acceptat pentru o finanțare europeană este mult mai mare. Totodată, promovarea integrității în cultura organizațională vă va ajuta să aveți nu doar un business corect, dar și niște angajați corecți, inclusiv în raport cu voi, nu doar cu clienții”, a precizat președinta CAPC.
Întâlnirea a mai vizat și discuții despre cum implementarea acestui standard poate îmbunătăți imaginea și încrederea în afaceri, cum poate ISO 37001 ajuta la creșterea transparenței în afaceri și prevenirea riscurilor legate de corupție, care sunt resursele și investițiile necesare pentru implementarea acestui standard, dar și care ar fi provocările întâlnite de femeile de afaceri în acest sens.
Conștiente de necesitatea și beneficiile implementării politicilor anticorupție și integritate în organizațiile lor, antreprenoarele s-au arătat cel mai mult interesate de procedurile de implementare, resursele necesare, dar și de promovarea acestora printre angajați. În acest sens, CAPC și-a manifestat disponibilitatea de a oferi consultanță în elaborarea politicilor anticorupție necesare standardizării.
Sesiunea de discuții a fost organizată de CAPC în cadrul proiectului „Core support to the CAPC” care se desfășoară cu suportul Suediei.