Parteneriat anticorupție în domeniul afacerilor mici și mijlocii din Republica Moldova
Agenția suedeză de dezvoltare a cooperării internaționale (SIDA) ) în colaborare cu Centrul de Resurse Anticorupție (U4) și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) au inițiat un parteneriat cu scopul de a face eforturi mai sustenabile și bine direcționate împotriva corupției în domeniul antreprenoriatului din R.Moldova. Partenerii s-au reunit în cadrul unei mese rotunde, organizată de Centrul de analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), pentru a analiza și testa mai multe recomandări privind îmbunătățirea integrității în domeniul IMM, dar și pentru a elabora un plan de acțiuni pentru implementarea acestora. La eveniment au participat reprezentanți ai celor 3 entități, care au lansat parteneriatul anticorupție, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, agențiilor de implementare și asociații de suport în afaceri.
În debutul discuțiilor, Thomas Alveteg, Șef-adjunct al Secției Cooperare pentru Dezvoltare al Ambasadei Suediei în Republica Moldova, a declarat că Acordul de Asociere dintre Moldova și UE este un instrument important în lupta împotriva corupției, cu angajamentul față de principiile democratice și statul de drept.
“Ambasada Suediei recunoaște provocările pe termen lung ale combaterii corupției în Republica Moldova și responsabilitatea finală a societății moldovenești de a cere alternative. Folosim toate politicile și instrumentele noastre de programare – împreună cu partenerii noștri europeni și internaționali – pentru a sprijini moldovenii în acest efort. Vom sprijini creșterea capacităților partenerilor noștri, reformele necesare în sectorul justiției și susține mass-media independentă care pot identifica faptele de corupție.”
David Jackson, consilier superior al Centrului de Resurse Anticorupție U4 a declarat că Republica Moldova pe parcursul anilor a făcut progrese în lupta împotriva corupției, însă aceste eforturi trebuie multiplicate pentru a minimaliza fenomenul.
Directorul Oficiului USAID în Republica Moldova, Erin Doss a reiterat angajamentul SUA de a susține eforturile autorităților și societății moldovenești privind combaterea corupției.
Victoria Popa, consultant al parteneriatului din cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, a declarat că organizația din care face parte va depune efort în perioada următoare pentru a implementa recomandările raportului și a contribui la reducerea corupției în activitatea de antreprenoriat.“Integritatea în afaceri înseamnă continuitate, sustenabilitate, atragere de investiții și dezvoltare. CAPC va implementa acțiunile și recomandările partenerilor pentru a contribui la reducerea nivelului de corupție și la sensibilizarea mediului de afaceri, dar și a agențiilor de control.”
Parteneriatul pilot în domeniul anticorupție, inițiat de Centrul de Resurse Anticorupție U4 și SIDA, este o încercare de a urma în mod deliberat principii despre care pot contribui la realizarea unor eforturi anticorupție mai puternice, și acestea sunt:
- Fundamentarea cercetării pe dovezi și pe probleme locale manifestate curent;
- Abordarea multi-disciplinară pentru a integra în mod sistematic perspectivele anticorupție în sectoare;
- Specificul local;
- Parteneriate: coordonare mai puternică a donatorilor și dialog politic eficient.
Conform studiului realizat de U4 în colaborare CAPC, corupția este mai puțin semnificativă pentru IMM-urile din Moldova comparativ cu zece ani în urmă, însă continuă să afecteze multe IMM-uri. Printre principalii factori ai corupției se numără birocrația ca fiind cel mai relevant element care generează și exacerbează riscurile de corupție. Pentru a depăși birocrația, IMM-urile trebuie să investească resurse umane și financiare semnificative. Afacerile care nu pot face această investiție ar putea fi stimulate să opereze informal, iar pentru a evita sancțiunile, această informalitate poate duce la mituire.
Corupția din sectorul public implică funcționari responsabili de acordarea permiselor, licențelor și avizelor, precum și inspectorii de la agențiile de control. Acești oficiali ar putea profita de lipsa de cunoștințe a IMM-urilor cu privire la reguli și cerințe complexe, folosind amenințări cu amenzi mari pentru a extorca mită. De asemenea, cercetarea subliniază că erorile de conformitate ale IMM-urilor creează și mai multe oportunități pentru inspectori de a cere mită.