Experții CAPC: Proiectul de modificare a procedurii luării străinilor în custodie publică este vulnerabil din perspectiva respectării drepturilor omului

156

Proiectul de modificare a procedurii luării străinilor în custodie publică este vulnerabil din perspectiva respectării drepturilor omului, ridicând probleme de compatibilitate cu legislația națională, inclusiv Constituția Republicii Moldova. La una dintre aceste concluzii au ajuns experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) în raportul lor de expertiză.

Documentul elaborat de Ministerul Afacerilor Interne prevede modificarea Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova, Legii cu privire la înregistrarea dactiloscopică de stat și a Codului contravențional. Potrivit autorilor, proiectul urmărește scopul să asigure coerența cadrului normativ prin excluderea lacunelor și neconcordanțelor.

Chiar și așa, experții CAPC au identificat câteva neconcordanțe de neignorat:
Prin proiect se propune introducerea conceptului de cazare preventivă, concept care nu se regăsește în actele UE. La fel, proiectul nu dezvoltă procedura dispunerii cazării preventive. În esența sa, cazarea preventivă constituie o măsură, anterioară luării în custodie publică, exprimată prin restrângerea libertății de mișcare a persoanei vizate pentru o perioadă de până la 72 de ore. În opinia experților CAPC, propunerea ridică probleme de compatibilitate normativă din perspectiva libertății individuale și a siguranței persoanei, garantate de Constituția Republicii Moldova.

O altă obiecție ține de delegarea competenței de a dispune cazarea preventivă pentru străini. Juriștii CAPC consideră că acesta este un nivel decizional insuficient pentru aplicarea unei măsuri care constituie o ingerință într-un drept fundamental.

Încă o observație ține de introducerea unor prevederi care ar putea genera situații de menținere a persoanei vizate în custodie publică, deși au încetat motivele care au stat la baza aplicării acestei măsuri. Mai mult, normele ar putea genera situații de extindere a termenului de aplicare a măsurii peste cel prevăzut, până la pronunțarea unei hotărâri irevocabile privind cererea de azil.

Raportul integral de expertiză a proiectului de modificare a procedurii luării străinilor în custodie publică poate fi consultat aici.