Comunicat de presă la proiectul Legii cu privire la stabilirea principiilor și cerințelor generale ale legislației privind siguranța alimentelor

5

Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) a
efectuat expertiza coruptibilității proiectului de Lege cu privire la
stabilirea principiilor și cerințelor generale ale legislației privind siguranța alimentelor.

Potrivit notei informative, scopul proiectului este
asigurarea unui nivel ridicat de protecție a sănătății umane și a intereselor
consumatorilor în ceea ce privește siguranța produselor alimentare și urmărește
mai multe obiective generale privind nivelul ridicat de protecție a vieții și sănătății
umane, protecția intereselor consumatorilor, practicile corecte în comerțul
alimentar, sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și mediul
înconjurător.

În procesul elaborării proiectului, autorul a ținut cont
și a preluat structura, stilul lingvistic și o parte din normele Regulamentului
Parlamentului European și al Consiliului nr. 178/28.01.2002. Totuși, nu este
clar din ce cauză noțiunile și normele stabilite în Regulamentul Parlamentului
European și al Consiliului nr. 178/28.01.2002 au fost preluate impropriu,
autorul intervenind și denaturînd esența definițiilor stabilite în textul
Regulamentului.
Proiectul nu este concurent cu alte prevederi ale
legislației. Însă, unele raporturi juridice reglementate de proiectul
expertizat sînt deja reglementate prin Legea nr.422 din 22.12.2006 privind
securitatea generală a produselor. Prin urmare ar fi oportun să se intervină cu
unele modificări și completări la cadrul legal deja existent, fără a fi
necesară promovarea și adoptarea unei noi legi cu caracter contradictoriu.

În opinia CAPC, adoptarea
proiectului de lege constituie o opțiune politică a Parlamentului, care urmează
să decidă, dacă este sau nu oportun pentru Republica Moldova.

În raportul de expertiză CAPC a constatat următoarele deficiențe, care prezintă
un potențial coruptibil:
– argumentarea insuficientă pentru scopurile proiectului;
– proiectul de lege nu este fundamentat din punct de vedere
economico-financiar;
– proiectul de lege nu a fost supus analizei impactului de reglementare;
– prevederile din proiect urmează ajustate potrivit rigorilor tehnicii
legislative;
– proiectul stabilește unele competențe ale Agenției Naționale pentru Siguranța
Alimentelor, însă aceste norme au un caracter vag și imperfect;
– proiectul nu conține prevederi referitoare la răspunderea persoanelor
abilitate cu adoptarea deciziilor. Lipsa acestor prevederi în textul legii care
ar responsabiliza personalul implicat, constituie o lacună și o posibilitate de
a se eschiva de la anumite obligații sau de a aplica preferențial anumite norme
ale proiectului de lege, constituind, în acest sens, un factor de
coruptibilitate.

Această expertiză a fost realizată în
cadrul implementării proiectului "Expertiza coruptibilității proiectelor
actelor normative și legislative etapa V", care este susținut
financiar de Apărătorii Drepturilor Civile din Suedia și Agenția Suedeză
pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională.