Prima Etichete Judecători

Etichetă: judecători

„Singurul efect urmărit pare a fi substituirea unor persoane cu altele”. Opinia CAPC asupra proiectului de Lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor

Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) nu susține proiectul de Lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. „Singurul efect urmărit pare a fi substituirea, în funcții importante, a unor persoane cu altele”.

Pre-vetting: Începe audierea candidaților non-judecători la funcții în CSM

Comisia pre-vetting a anunțat că începe audierea candidaților non-judecători la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), înaintați de Parlament. Astfel, în perioada 1-7 martie 2023, cei opt candidați rămași în concurs, cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, vor participa la interviu.

CAPC monitorizează activitatea membrilor Comisiei pre-vetting, care evaluează candidații la funcția de membru în CSM 

Centrul de analiză și prevenire a corupției (CAPC) supraveghează activitatea membrilor Comisiei pre-vetting: audierile candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), deciziile Comisiei, dar și cum se desfășoară procedura de contestare a deciziilor.

Opinia CAPC asupra proiectului de Lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție

Experții Centrului de analiză și prevenire a corupției (CAPC) au analizat noul proiect de lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), elaborat de Ministerul Justiției. Aceștia consideră că, „competența CSJ de examinare în calitate de instanță de recurs a „cauzelor de importanță socială și juridică”, precum și „cele care relevă încălcări deosebit de grave ale legii și ale drepturilor omului” poate genera probleme de aplicabilitate, ori nu este clar subiectul/autoritatea care va aprecia „importanța socială și juridice” a cauzei sau „încălcarea deosebit de gravă a legii”. Nu este clar conform căror criterii aceste cauze vor fi distribuite spre examinare CSJ”.

Opinie repetată a experților CAPC asupra proiectului de lege care prevede unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare...

Experții Centrului de analiză și prevenire a corupției (CAPC) au analizat noul proiect de lege care prevede unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, elaborat de Ministerul Justiției. Potrivit Notei informative, proiectul de lege a fost elaborat în contextul reformei CSJ, care derivă din angajamentul asumat de către Guvernul Republicii Moldova, fiind una din condiționalitățile ce rezultă din Acordul de asociere RM-UE. De asemenea, proiectul vizează modificări privind activitatea Comisiei de evaluare drept urmare a constatării unor dificultăți depistate în practică referitoare la modul de lucru cu datele cu caracter personal, precum și publicarea deciziilor Comisiei și ale înregistrărilor video ale audierilor.

Societatea civilă: Evaluare extraordinară trebuie, dar fără a submina independența justiției

Autoritățile au publicat la mijlocul lunii noiembrie un concept cu privire la evaluarea extraordinară a judecătorilor, scrie moldova.org. Documentul, deocamdată fiind doar o concepție de 4 pagini, setează crearea mai multor instituții și colegii noi de evaluare a magistraților, însă, deocamdată, fără propuneri concrete de legislație. Experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) susțin că autoritățile trebuie să fie atente mai ales atunci când planifică instituirea unor mecanisme extraordinare, care ar putea submina independența justiției. 

Recomandările CAPC pentru îmbunătățirea Conceptului privind evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor

Experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) au examinat proiectul Conceptului privind evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor și au înaintat Ministrului Justiției mai multe obiecții și recomandări pentru îmbunătățirea acestuia.