Etichetă: Comisia de la Veneția
Opinie repetată a experților CAPC asupra proiectului de lege care prevede unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare...
Experții Centrului de analiză și prevenire a corupției (CAPC) au analizat noul proiect de lege care prevede unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, elaborat de Ministerul Justiției. Potrivit Notei informative, proiectul de lege a fost elaborat în contextul reformei CSJ, care derivă din angajamentul asumat de către Guvernul Republicii Moldova, fiind una din condiționalitățile ce rezultă din Acordul de asociere RM-UE. De asemenea, proiectul vizează modificări privind activitatea Comisiei de evaluare drept urmare a constatării unor dificultăți depistate în practică referitoare la modul de lucru cu datele cu caracter personal, precum și publicarea deciziilor Comisiei și ale înregistrărilor video ale audierilor.
Președinta CAPC, Galina Bostan: „Această reformă trebuie asumată de către întreaga societate, nu de către politicieni”
Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), în parteneriat cu Freedom House, a organizat astăzi discuții publice privind „Evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor: între independența justiției și integritatea magistraților”.
Societatea civilă: Evaluare extraordinară trebuie, dar fără a submina independența justiției
Autoritățile au publicat la mijlocul lunii noiembrie un concept cu privire la evaluarea extraordinară a judecătorilor, scrie moldova.org. Documentul, deocamdată fiind doar o concepție de 4 pagini, setează crearea mai multor instituții și colegii noi de evaluare a magistraților, însă, deocamdată, fără propuneri concrete de legislație. Experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) susțin că autoritățile trebuie să fie atente mai ales atunci când planifică instituirea unor mecanisme extraordinare, care ar putea submina independența justiției.