Etichetă: CNA
Aplicarea corectă a Legii privind avertizorii de integritate, în atenția funcționarilor și angajaților din instituțiile publice din municipiul Bălți
Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) a organizat o nouă instruire despre cadrul normativ și instituțional privind avertizorii de integritate, aplicarea corectă a Legii privind avertizorii de integritate, asigurarea protecției avertizorilor. La instruire au participat circa 40 de funcționari publici, aleși locali și reprezentanți ai instituțiilor publice (educație, sănătate etc.) și agenți economici din municipiul Bălți.
Angajații din sistemul bancar, instruiți în domeniul combaterii spălării banilor și recuperării activelor infracționale
45 de persoane au participat la seminare de instruire privind combaterea spălării banilor și recuperarea activelor infracționale. Timp de cinci zile, participanții și-au consolidat cunoștințele în acest domeniu. Cei cinci formatori le-au vorbit despre măsurile de precauție simple și sporite, identificarea bunurilor, raportarea tranzacțiilor suspecte, cooperarea interinstituțională și schimbul de informații, dar și despre altele subiecte relevante pentru activitatea angajaților sistemului bancar și ai instituțiilor de aplicare a legii.
Peste 40 de tineri au fost informați despre cum funcționează instituția avertizorului de integritate și de ce este important să încurajăm avertizările de integritate
Centrul de analiză și prevenire a corupției (CAPC) a organizat un atelier de instruire „Rupe tăcerea: Îmbunătățirea politicilor privind avertizorii de integritate și a culturii de dezvăluire în Balcanii de Vest și Moldova” (”Breaking the silence: Enhancing the Whistleblowing Policies and Culture in the Western Balkans and Moldova”), la care au participat peste 40 de studenți de la Drept, Științe sociale și politice, și Jurnalism. Scopul instruirii a fost de a iniția tinerii în domeniul avertizărilor de integritate, de a-i încuraja să promoveze avertizorii de integritate și să se implice proactiv în descurajarea faptelor ilegale și a actelor de corupție.
CAPC a prezentat rezultatele proiectului „Cetățenii vorbesc: promovarea reformei democratice în interesul cetățenilor din Moldova”, implementat cu suportul Freedom House
Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), împreună cu organizația Freedom House, a organizat astăzi evenimentul de încheiere a proiectului „Cetățenii vorbesc: promovarea reformelor democratice în interesul cetățenilor din Moldova”, în cadrul căruia au fost prezentate rezultatele obținute și impactul pe care l-a avut asupra societății, dar și a instituțiilor statului.
Avertizorii de integritate: între reglementări și practica de aplicare
Centrul de analiză și prevenire a corupției (CAPC) a analizat cum a decurs implementarea Legii cu privire la avertizorii de integritate pe parcursul a trei ani, provocările transpunerii în practică, dar și care sunt potențialele soluții pentru amplificarea efectelor scontate ale mecanismului avertizorilor de integritate.