Inițiativa Regională Anticorupție prezintă un experiment social care explorează realitatea dificilă de a fi un denunțător. Ce ai face dacă ai fi martor la un act de corupție? Ai fi speriat și ai sta liniștit? Sau ai găsi puterea şi curajul să vorbești și să raportezi? Ce s-ar întâmpla dacă ai deveni denunțător?
Acestea au fost câteva dintre întrebările cu care s-au confruntat participanții la un experiment social unic realizat de Inițiativa Regională Anticorupție (RAI). Întrucât denunțarea devine mai obișnuită în toată Europa de Sud – Est, RAI depune eforturi pentru a-i informa pe responsabilii politici și publicul general despre rolul esențial jucat de cetățeni în demascarea corupției și despre necesitatea protejării acestor martori importanți împotriva răzbunării.
„Noi îi numim denunțători pe cetățenii care se confruntă cu corupția, care vorbesc și rezistă”. Filmul experimentului social are ca scop sensibilizarea publicului, în special a tinerilor, cu privire la importanța denunțării în lupta împotriva corupției.
În experiment, șase tineri au fost invitați la o sesiune de casting pentru un spot publicitar televizat. Regizorul și echipa au fost jucați de actori. În timpul desfășurării sesiunii, participanții cad victimă regizorului fără scrupule. Acestora li se oferă o alegere clară: să vorbească despre fărădelege ori să păstreze tăcerea.
Rezultatele surprinzătoare ale experimentului sunt înregistrate în filmul RAI, „Fluier pentru cei curajoși”. La sfârșitul filmului, tinerii își găsesc propriile răspunsuri despre cum e să fii denunțător, ceea ce îi face pe oameni să vorbească şi provocările cu care se confruntă martorii.
„Este important să informăm publicul și în special tineretul cu privire la denunțare prin sublinierea beneficiilor directe pe care aceasta le aduce comunității mai largi”, a declarat Desislava Gotskova, Șeful Secretariatului RAI din Sarajevo. Gotskova a declarat că cea mai bună modalitate de a contribui la spargerea unui stereotip este aceea de a ajuta populația să ajungă la propria sa nouă concluzie. Dumneaei a afirmat că experimentul social al RAI, este un instrument eficient de schimbare a percepției denunțătorilor.
Filmul experimentului social „Fluier pentru cei curajoși”, care este disponibil pe link a fost produs în cadrul proiectului RAI „Ruperea tăcerii: Consolidarea politicilor și culturii în Balcanii de Vest și în Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.