CAPC a prezentat rezultatele proiectului „Cetățenii vorbesc: promovarea reformei democratice în interesul cetățenilor din Moldova”, implementat cu suportul Freedom House

1296

Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), împreună cu organizația Freedom House, a organizat astăzi evenimentul de încheiere a proiectului „Cetățenii vorbesc: promovarea reformelor democratice în interesul cetățenilor din Moldova”, în cadrul căruia au fost prezentate rezultatele obținute și impactul pe care l-a avut asupra societății, dar și a instituțiilor statului.

Reprezentanta de țară a Freedom House, Tatiana Puiu, a mulțumit partenerilor pentru implicare în procesul de realizare a activităților prevăzute în cadrul proiectului, dar și pentru interesul mare față de reforme. „Obiectivul acestui proiect, care a durat aproape un an, a fost ca societatea civilă din Republica Moldova să se mobilize, pentru a înclina balanța în favoarea unei reforme democratice, care să susțină libertățile fundamentale și responsabilitatea Guvernului în fața cetățenilor”, a spus Tatiana Puiu.

Experta CAPC, Lilia Ioniță, a afirmat că, „oficial ne merge bine”, avem lege care, din păcate, nu prea este aplicată. „CAPC a desfășurat multiple activități pentru a face mai populară legea privind avertizorii de integritate, au fost elaborate video informative și infografice, au fost desfășurate instruiri și elaborate ghiduri. Am conlucrat cu autoritățile publice locale, judecători, procurori, reprezentanți ai mass-media și ai societății civile etc. Avem și un caz la CtEDO în care este vizat un avertizor de integritate”, a relatat Lilia Ioniță.

De asemenea, experta a făcut trimitere și la un sondaj de opinie, care scoate la iveală anumite realități:
– doar 10% din funcționarii publici cunosc cine poate fi avertizor de integritate;
– ponderea celor care pot identifica diferența dintre un denunț și o avertizare de integritate este în scădere;
– potențialii avertizori ezită să dezvăluie practicile ilegale pe diferite motive: lipsa dovezilor, ineficiența măsurilor de protecție, frica de răzbunare, neîncrederea că vor fi luate măsuri pentru a sista practicile ilegale etc.

Șeful Direcției educație anticorupție din cadrul Centrului Național Anticorupție, Ion Pruteanu, a spus că CNA a învățat pe parcurs să implementeze prevederile legale referitor la avertizorii de integritate, menționând care au fost dificultățile, realizările și provocările noii instituții a avertizorilor de integritate, dar și necesitatea de a respecta obligațiile legale de către autoritățile publice. „Acum avem 8-9 avertizori de integritate înregistrați în registrul CNA. Noi discutăm cazurile pe interior și stabilim dacă informația dezvăluită afectează interesul public”, a precizat Ion Pruteanu.

Participanții la eveniment au apreciat implicarea plenară a CAPC în promovarea instituției avertizorului de integritate și monitorizarea activității guvernării. Prezent la discuții, șeful Direcţiei generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă a spus: „Ceea ce constată societatea civilă este de necontestat, e o radiografie reală a situație în Parlament. Problemele de transparență abordate de CAPC sunt probleme cunoscute, ele persistă spre regret, mai ales când vorbim de urgența cu care se adoptă unele proiecte de lege. E un viciu al nostru pe care nu putem să-l depașim”.

Proiectul „Cetățenii vorbesc: promovarea reformei democratice în interesul cetățenilor din Moldova” a fost implementat de CAPC, cu suportul Freedom House. Pe durata implementării au fost publicate peste 90 de articole, care au avut impact asupra a circa 170 de mii de persoane. Peste 600 de aleși locali, funcționari publici, agenți economici, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale și mass-media din opt localități au fost instruiți cum să aplice corect Legea privind avertizorii de integritate și cum să le ofere protecție. De asemenea, CAPC a elaborat 19 opinii asupra inițiativelor/sesizărilor guvernării, care se referă la integritate și justiție și care pot afecta drepturile și libertățile cetățenilor. În baza opiniilor CAPC au fost elaborate șase materiale jurnalistice prin intermediul cărora cetățenii au fost informați despre avantajele/dezavantajele inițiativelor propuse de către guvernare.