Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției( CAPC) a elaborat trei ghiduri care vor ajuta antreprenorii moldoveni să treacă mai ușor controalele de stat. Ghidul privind controlul fiscal, ghidul privind controlul efectuat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și cel privind controlul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică sunt disponibile acum în format electronic pe site-ul CAPC.
Acestea conțin cele mai necesare informații unui antreprenor care urmează să fie supus verificărilor. Astfel, agenții economici vor cunoaște ce tipuri de controale există, ce acte trebuie să prezinte echipa de control, cât durează un control și când acesta poate fi repetat. De asemenea, ghidurile conțin și referințe la toate normele legale privind procedurile de verificare.
Controalele de stat nu trebuie să fie un pretext pentru corupție sau un motiv de nesiguranță pentru antreprenorii începători. În acest fel, CAPC încearcă să prevină abuzurile inspectorilor de stat sau intențiile agenților economici de a-i mitui.
Potrivit ultimelor date deținute de CAPC, circa 35% din antreprenori moldoveni susțin că fenomenul corupției le afectează dezvoltarea afacerilor. Cel mai mult, agenții economici se confruntă cu fenomenul corupției în procesele de achiziții publice (peste 31%), la obținerea licențelor, autorizațiilor și actelor permisive (peste 28%) sau în cursul operațiunilor de control exercitate de instituțiile de stat abilitate (peste 26%). Datele se regăsesc în studiul „Corupția și Mediul de Afaceri: Percepțiile Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Republica Moldova”.
Campania „#Banicurati” se desfășoară în cadrul proiectului „Core support to the CAPC” implementat cu ajutorul Suediei.