Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) a analizat proiectul de lege cu privire la Curtea Constituțională elaborat de Ministerul Justiției. Experții CAPC sunt de părere că argumentarea și formularea unor subiecte importante în conținutul noii legi sunt defectuoase.
„Rămân nesoluționate sau abordate superficial probleme persistente de treizeci de ani, încă de la constituirea Curții Constituționale (selectarea și verificarea candidaților la funcția de judecător; termenele de examinare a sesizărilor; modul de votare; asigurarea executării actelor/adreselor Curții etc.)” , se arată în raport.
Expertiza CAPC mai relevă că proiectul de lege a fost înaintat cu scopul de a implementa anumite prescripții din documente anterioare de politici și că procedura de consultare publică inițială a fost respectată. Cu toate acestea, proiectul final este promovat în grabă, pentru a asigura îndeplinirea unor planuri/angajamente, dar în detrimentul abordării conceptuale complexe și al calității reglementărilor.
Totodată, deși a trecut suficient timp de la adoptarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025, care a determinat elaborarea noii Legi, autoritățile responsabile nu au îndeplinit sarcina prealabilă/prioritară: elaborarea și adoptarea unor modificări în Constituția Republicii Moldova vizând formarea și activitatea Curții Constituționale.
Raportul CAPC mai atenționează că noul proiect de lege nu a fost expertizat de Comisia de la Veneția, conform angajamentelor Republicii Moldova și tradițiilor existente deja în practica juridică de colaborare cu acest organ specializat al Consiliului Europei.
Pentru mai multe detalii, consultați raportul publicat integral aici.