Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) a analizat proiectul de lege pentru modificarea Legii insolvabilității, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, precum și proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative ce țin de redresare și rezoluție bancară, elaborat de Banca Națională a Moldovei.
În opinia experților CAPC, modificările la Legea insolvabilității nr. 149/2012 favorizează atât creditorii, cât și debitorii, însă în proiect s-au identificat elemente de coruptibilitate și de vulnerabilitate de natură să genereze riscuri de corupție și riscuri de limitare a drepturilor omului.
Potrivit raportului de expertiză la proiectul Legii pentru modificarea Legii insolvabilității, proiectul nu soluționează definitiv problematica remunerării administratorului autorizat, lichidatorului și administratorului provizoriu, precum și a restituirii cheltuielilor avansate de acesta în cazul în care debitorul nu are bunuri și nici nu există persoane cărora să le fie imputabilă starea de insolvabilitate a debitorului. Totodată, nu este clară definiția noțiunii de „masă debitoare”, proiectul conținând formulări ambigue care admit interpretări abuzive, lacune de drept, conflicte ale normelor de drept ș.a.
În ceea ce privește modificările la actele normative cu referire redresare și rezoluție bancară, raportul de expertiză arată că modificările propuse sunt importante pentru sistemul bancar al Republicii Moldova, aducând modificări semnificative cadrului legal, dar recomandă o viziune comună mai largă și o colaborare mai strânsă între instituțiile abilitate (Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare, Guvernul). De asemenea, proiectul conține anumite formulări ambigue, lacune de drept și omisiuni, inclusiv pe chestiuni sensibile, cum ar fi lipsa conflictului de interese pentru administratorii temporari și administratorii speciali ai băncilor în dificultate.
Pentru mai multe detalii, consultați rapoartele publicate pe site-ul CAPC aici și aici.