CAPC a identificat 87 de elemente de coruptibilitate/vulnerabilitate în proiectul Codului cu privire la organizarea și funcționarea Parlamentului

153

Proiectul Codului cu privire la organizarea și funcționarea Parlamentului va moderniza și va îmbunătăți activitatea instituției, consolidând procesul legislativ. Acesta conține însă prevederi potențial coruptibile și vulnerabile ce necesită a fi eliminate. Cu această recomandare și alte propuneri de îmbunătățire vine Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) în raportul său de expertiză a coruptibilității și vulnerabilității proiectului.

Din analiza prevederilor propuse în Cod, CAPC a identificat 87 de elemente de coruptibilitate/vulnerabilitate, dintre care cele mai multe sunt lacune de drept (29%) și formulări ambigue care admit interpretări abuzive (23%). Experții CAPC consideră că unele norme ale Codului pot fi îmbunătățite, altele trebuie completate și dezvoltate cu proceduri clare, iar lacunele și neconcordanțele cu alte legi trebuie eliminate.

Printre cele mai frecvente constatări rezultate din analiza prevederilor Codului se numără: utilizarea normelor de trimitere la prevederile unor documente sau acte normative neidentificate; prevederea unor excepții de la regulile generale, fără temeiuri și criterii clare de aplicare; reglementarea incompletă a unor proceduri și subiecte importante din activitatea de legiferare, cum ar fi procedura de dezbatere și adoptare a amendamentelor; nereglementarea obligativității publicării unor informații pe pagina web a Parlamentului sau neindicarea unui termen în care anumite informații trebuie să fie publicate ș.a.

Raportul CAPC mai arată că proiectul Codului cu privire la organizarea și funcționarea Parlamentului prezintă deficiențe conceptuale în reglementarea statutului, eticii și conduitei deputaților care au fost incluse într-un proiect separat de lege. În opinia juriștilor CAPC, această fragmentare diminuează valoarea viitoarelor reglementări ale Codului și recomandă ca normele referitoare la statutul și conduita deputaților să fie incluse în proiectul Codului.

Experții CAPC consideră că procesul de raportare a autorităților publice în fața Parlamentului este insuficient reglementat în Cod și nu poate soluționa multiplele deficiențe practice, care afectează toate etapele acestui important instrument de control parlamentar. Pentru a spori eficiența raportării, proiectul Codului trebuie să includă pași clari și concreți, de la întocmirea și înregistrarea rapoartelor în Parlament, până la acțiunile ulterioare întreprinse de Parlament, comisiile permanente, subdiviziunile și angajații Secretariatului Parlamentului. Raportul CAPC recomandă să se acorde o atenție sporită creării unui mecanism de monitorizare, control și evaluare a implementării recomandărilor rezultate din audierile rapoartelor, inclusiv sancțiuni pentru cei responsabili de nerespectarea acestora.

Una dintre deficiențele majore ale proiectului Codului se referă și la reglementarea opoziției parlamentare. Deși există norme dedicate, ele rămân declarative și nu dezvoltă suficient rolul opoziției, nici implicarea sa deplină în procesul legislativ. De asemenea, este necesar să se acorde o atenție sporită asigurării transparenței proceselor și activităților din Parlament.

Raportul integral de expertiză a Codului cu privire la organizarea și funcționarea Parlamentului poate fi vizualizat aici.