Etichetă: opinie
„Taxele și costurile judiciare ridicate vor afecta direct justițiabilii”. Opinia CAPC asupra proiectului Legii taxei de stat
„Stabilirea unor taxe și costuri judiciare ridicate va afecta direct situația financiară a justițiarilor și poate constitui o limitare ilegală a dreptului de acces la justiție ori va diminua semnificativ posibilitatea financiară a justițiarului la plata taxelor justițiare. În cazul constatării privării de dreptul de acces la instanță pe motivul taxelor judiciare excesive, Republica Moldova riscă să fie condamnată de CtEDO, ceea ce indubitabil va afecta imaginea Republicii Moldova pe plan internațional și va diminua bugetul de stat”. Este concluzia experților Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), care au analizat proiectul de modificare a Legii taxei de stat, inițiativă a unui grup de deputați.
Experții CAPC recomandă îmbunătățirea proiectului de modificare a Legii privind statutul ofițerului de informații și securitate
Experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) au analizat proiectul de modificare a Legii privind statutul ofițerului de informații și securitate, înaintat cu titlul de inițiativă legislativă a unui grup de deputați în Parlament, și au venit cu mai multe recomandări pentru îmbunătățirea acestuia.
Opinia CAPC asupra proiectului de Lege privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova
Experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) au analizat proiectul de Lege privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, înaintat cu titlul de inițiativă legislativă a unui grup de deputați în Parlament. În opinia acestora, documentul necesită fundamentare suplimentară.
Experții CAPC recomandă îmbunătățirea proiectului de lege cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copilului
Experții Centrului de analiză și prevenire a corupției au analizat proiectul de lege cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copilului, înaintat ca inițiativă legislativă de un grup de deputați.
Recomandările CAPC pentru îmbunătățirea proiectului de Lege privind dreptul de autor şi drepturile conexe
Experții Centrului de analiză şi prevenire a corupţiei (CAPC) au examinat proiectul de Lege privind dreptul de autor şi drepturile conexe, elaborat de către Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, și au venit cu mai multe recomandări pentru îmbunătățirea acestuia.
Opinia CAPC asupra proiectului care prevede mai multe modificări la legislația privind activitatea sistemului judecătoresc
Experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) au analizat proiectul Ministerului Justiției, care prevede mai multe modificări la legislația privind activitatea sistemului judecătoresc. Mai exact, modificările se referă la procedura de numire a judecătorilor, a președinților și vicepreședinților instanțelor judecătorești de toate nivelurile, imunitatea judecătorilor, componența Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), durata mandatului de membru al CSM etc.
Opinia experților CAPC asupra propunerilor de modificare a legislației privind coruperea alegătorilor și corupția politică
Proiectul de Lege nr.347, elaborat de Ministerul Justiției, propune operarea unui șir de amendamente la Codul penal, Codul contravențional, Codul electoral și Legea 294/2007 privind partidele politice.
Poziția CAPC privind modificările operate la Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova
Experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) au identificat mai multe lacune și riscuri care au apărut după modificările adoptate de către Parlament la Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova. Potrivit experților, documentul a fost examinat și adoptat de către Parlament într-un regim alert, fapt care a afectat procesul de consultări publice cu părțile interesate.