Marți, 11 februarie 2020 Juriștii Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) au denunțat la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) bănuielile rezonabile privind faptul că banii unui primar actual din Telenești și foști președinți de raion din Ștefan-Vodă și Căușeni ar fi fost câștigați cinstit.
Primar din raionul Telenești cu firme nedeclarate, campioane la contracte cu statul
Deși în declarația de avere primarul unui sat din Telenești arată că ar deține doar o companie (valoarea de cumpărare a firmei este de peste 7 milioane lei), în realitate acesta controlează încă două companii, pe care, însă, nu le declară. Acestea au câștigat contracte cu statul la lucrări de construcție, confecționare și instalare a geamurilor, reparații de drumuri, precum și la proiectarea unui teatru din Chișinău. Mai mult decât atât, toate aceste trei companii controlate de primar au fost amendate de Consiliul Concurenței, pentru că au participat împreună la un concurs de achiziții publice. Așa cum acest context de vădită neconcordanță cu legea nu a contribuit la verificarea lui de către ANI, juriștii CAPC au cerut în mod direct un control al inspectorilor de integritate privind averile și interesele Primarului.
Fost președinte al raionului Ștefan-Vodă asociat în 3 companii și salarizat de compania petrolieră a feciorului
În perioada în care era președinte al raionului Ștefan-Vodă, demnitarul vizat de sesizarea CAPC către ANI a indicat în declarația sa de avere faptul că deținea un automobil de aproape jumătate de milion de lei, precum și calitatea de asociat în trei companii, dintre care una era înregistrată chiar pe numele soției acestuia. Pe lângă toate acestea, în același an, demnitarul a indicat în declarație că a fost salarizat nu doar de consiliul raional, dar și de compania fondată de feciorul său, specializată în livrarea produselor petroliere. Iar așa cum soția primului a lucrat în aceeași companie, deducția logică este că ar fi o afacere de familie, care poate fi generatoare a conflictelor de interese, ceea ce însă nu a fost specificat în declarație și ar putea fi sancționat de lege.
Mai apar alte două aspecte de legalitate, pe care ANI trebuie să le verifice. În primul rând, în următorul an, din declarația acestuia au dispărut două companii și automobilul, fără vreo explicație dacă au fost vândute sau nu și dacă da, care ar fi fost câștigul rezultat. În al doilea rând, în opinia CAPC, situația descrisă arată că demnitarul avea și alte venituri, dacă câțiva ani dona Partidului Democrat jumătate din banii pe care i-ar fi câștigat, mai ales în condițiile în care avea de onorat plata pentru automobilul de lux de jumătate de milion de lei.
Fost președinte al raionului Căușeni cu 10 automobile în 8 ani, inclusiv Mercedesuri
Deși oficial rămânea doar cu 27 mii lei pentru trai, timp de un an, atunci când era președinte al raionului Căușeni, demnitarul și-a donat 70% din câștigurile sale din acel an Partidului Democrat. Mai mult decât atât, timp de opt ani, acesta și-a cumpărat 10 automobile, dintre care patru erau de lux Mercedes care cifrează toate peste un milion și jumătate de lei. Prin urmare, devine evident că suntem în prezența bănuielii rezonabile că demnitarul ar fi ținut în ascuns o bună parte din venituri și că aceste venituri nu sunt din surse legale. Drept rezultat, CAPC a sesizat inspectorii de integritate și pe acest caz, ca să ia măsurile necesare verificării și tragerii la răspundere, dacă vor fi depistate iregularități.
Proiectul „Litigarea strategică pentru asigurarea integrității aleșilor poporului” este implementat de CAPC cu sprijinul programului „Buna Guvernare” a Fundației Soros Moldova.
Contacte:
022 23 83 84
contact@capc.md
Lilia Ioniță, coordonator de proiect