La sesizarea CAPC în privința președintelui raionului Basarabeasca, inspectorii de integritate s-au adresat la Procuratură

11

Urmare a sesizării Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) către Autoritatea Națională de Integritate (ANI), aceasta a emis un act de constatare  în privința neregulilor admise de președintele raionului Basarabeasca, atunci când și-a declarat averile pentru anii 2015-2019 și au transmis materialele la Procuratura Generală.

Astfel, ANI anunță că în demersul către Procuratura Generală, a indicat asupra necesității pedepsirii președintelui de raion pentru „încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale.” Aceasta se referă cu precădere la completarea declarației de avere și interese – obligatorie pentru funcționarii și demnitarii de stat – în care oficialul din Basarabeasca a introdus date eronate și incomplete: nu a declarat că a primit prin transfer bancar peste 120.000 lei și alți aproape 70.000 lei donați unui partid, dar și că nu a inclus în declarație că folosea un autoturism de model Toyota Avensis.

Mai exact, în sesizarea CAPC către ANI (depusă în octombrie 2019), experții organizației notau că doar în 2016, acesta a donat pentru susținerea unui candidat prezidențial, peste 37.000 lei (â…“ din veniturile sale). Mai mult decât atât, experții au atras atenția și asupra faptului că deși un salariu lunar câștigat de un candidat la funcția de primar în Basarabeasca, era în jur de 12.000 lei, acesta în anul 2011, pe când era consilier orășenesc, și-a construit o casă de peste 120 metri pătrați.Totodată , juriștii CAPC au observat o încălcare de lege și prin faptul că soția subiectului declarării vizat în actul de constatare al ANI  a fost angajată la Consiliul Raional Basarabeasca, care  era condus de el  în funcția de Președinte.

Potrivit legii, în cazurile în care declarația de avere și interese personale nu este completată corect, cei vinovați riscă să își piardă locul de muncă, chiar dacă au fost aleși în funcția de primar sau de președinte de consiliu raional, inclusiv cu stabilirea interdicției pentru 3 ani de a ocupa funcții publice sau de demnitate publică.

Alte cazuri similare, de natură să genereze rezonanță socială și mediatică, sunt disponibile în comunicatul CAPC din 19 noiembrie 2019.

* * *

Acest proiect este o continuare a proiectului implementat de CAPC cu alte organizații neguvernamentale „Inițiativa civică pentru un Parlament curat 2019.” În calitate de parteneri ai proiectului se regăsesc Centrul de Investigații Jurnalistice și Asociația Presei Independente. Proiectul este implementat cu sprijinul programului „Buna Guvernare” a Fundației Soros Moldova.

Contacte:       

022 23 83 84

contact@capc.md

Lilia Ioniță, coordonator de proiect