Acordarea ajutorului social din Sudul țării este în vizorul organizațiilor necomerciale

8

""   "" ""

În cadrul unui proiect al Centrului de analiză și prevenire a corupției (CAPC), partenerul acestuia din Sudul țării – Clinica Juridică Comrat – monitorizează cum autoritățile din Ciadâr-Lunga, Comrat și Vulcănești gestionează acordarea ajutoarelor sociale și ajutoarelor pentru perioada rece a anului. 


La această etapă, monitorii au intervievat 11 din 23 reprezentanți ai primăriilor din regiune, precum și asistenții sociali ai acestora. Și mai importantă, însă, a fost intervievarea beneficiarilor ajutorului social – circa 60 la număr, până acum – care au făcut cunoscute amănuntele procesului care a dus la primirea ajutorului social și ajutorului social  pentru perioada rece a anului de către ei.


Procesul, deci, este observat îndeaproape în baza unui document special creat în acest sens – Metodologia de monitorizare a distribuției ajutoarelor sociale și ajutoarelor pentru perioada rece a anului. Informația obținută în urma realizării acestor activități a fost introdusă în programul CAPC, pentru analiza ei ulterioară și depistarea scăpărilor și ilegalităților. 


Primele concluzii ale experților urmează să fie prezentate în raportul intermediar al proiectului, în august 2020. Potrivit directivelor CAPC, aceste activități au fost desfășurate atât la distanță – acolo unde exista această posibilitate – cât și la direct, cu respectarea instrucțiunilor în contextul pandemiei provocate de Covid-19.

*** 

Proiectul „Ajutorul social în Republica Moldova: între eficacitate și integritate” este finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.