Ajutoarele sociale în Moldova – monitorizate pentru un an și trei luni de Centrul de analiză și prevenire a corupției

6

""   "" ""

Centrul de  analiză și prevenire a corupției (CAPC) anunță startul monitorizării modului în care sunt acordate ajutoarele sociale în zonele de centru, de nord și de sud ale țării, pentru o perioadă de un an și trei luni, în contextul în care verificările Curții de Conturi au dat în vileag numeroase încălcări, care însă sunt trecute cu vederea de către autorități. Proiectul este implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al fundației Konrad Adenauer.

Constatările din rapoartele instituției abilitate arată că o parte din cei care trebuie să beneficieze de ajutoare din partea statului, în cel mai bun caz, nici nu cunosc despre această posibilitate. Iar mulți din cei care cunosc, înregistrează datorii din partea serviciilor sociale ale primăriilor, inclusiv din contul ajutoarelor acordate celor care nu au dreptul să beneficieze. Chiar dacă statul a adoptat și strategii și planuri anticorupție, acestea nu ajung să corecteze starea lucrurilor, iar situația nevoiașilor se agravează. Prin urmare, eforturile CAPC vin să indice spre amploarea problemei, dar și să ia măsuri concrete pentru îmbunătățirea situației.

Astfel, pentru ca să fie sporite șansele celor cu adevărat nevoiași ca să primească ajutoare sociale, CAPC va monitoriza autoritățile respective din  trei regiuni ale țării – Centru, Nord și Sud, fiind creată o rețea de organizații neguvernamentale, cu activitate de succes în aceste regiuni: „Concordia” din Telenești;  „Nufărul” din Rezina; „Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI” din Bălți; „Clinica Juridică Comrat” din Găgăuzia. Acestea au delegat persoane responsabile de monitorizarea primăriilor pe acest segment, care vor fi instruite la aplicarea metodei stabilite de monitorizare.

Accentul CAPC din activitatea de monitorizare a activității primăriilor va fi pus pe calitate. În acest sens, experții organizației vor crea și pune în practică o metodologie de monitorizare a acordării ajutoarelor, care se va materializa printr-un formular funcțional în regim online pentru întreaga rețea a partenerilor implicați.

CAPC va asigura o informare detaliată a publicului privind neregulile serviciilor sociale ale primăriilor monitorizate în acordarea ajutoarelor, prin publicarea studiilor intermediare și finale. Acestea vor fi puse la dispoziția primăriilor și altor autorități, ceea ce va genera o nouă abordare în favoarea acordării echitabile a ajutoarelor sociale pentru cei nevoiași.

 



Proiectul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău. 

Proiectul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. 

Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

* * *

 

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Ajutorul social în Republica Moldova: între eficacitate și integritate” al CAPC și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.