Tag: Freedom House
(Română) „Singurul efect urmărit pare a fi substituirea unor persoane cu altele”. Opinia CAPC asupra proiectului de Lege privind evaluarea externă a judecătorilor și...
(Română) Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) nu susține proiectul de Lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. „Singurul efect urmărit pare a fi substituirea, în funcții importante, a unor persoane cu altele”.
(Română) „Trezește obiecții componența Comitetului național deoligarhizare. Majoritatea face parte din puterea executivă”. Opinia CAPC asupra proiectului privind „dezoligarhizarea”
(Română) „Proiectul de lege cu privire la limitarea influenței excesive economice și politice în viața publică (deoligarhizare), deși prevede limitarea drepturilor persoanelor, corespunde cerințelor constituționale și standardelor internaționale. Aspectul care ar putea fi îmbunătățit se referă la mărirea numărului membrilor independenți în Comitetul național deoligarhizare, prin includerea Avocatului Poporului, reprezentanților uniunilor profesionale și reprezentanților organizațiilor societății civile”. Este concluzia experților Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), care au analizat proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiției.
(Română) Legile privind protecția avertizorilor de integritate din întreaga lume – Partea a treia
(Română) Legislația pentru protecția avertizorilor de integritate diferă de la o țară la alta. Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) a făcut o trecere în revistă a legilor de avertizare din întreaga lume, în baza informațiilor de pe portalul www.whistlelink.com. Anterior, am scris ce prevede Directiva UE privind protecția avertizorilor de integritate, ce legi au SUA, Australia, Canada, Marea Britanie sau Noua Zeelandă, dar și despre legislația din țările asiatice: Japonia, China, Hong Kong și Singapore. În acest articol vom menționa alte câteva țări, care nu sunt membre ale Uniunii Europene.
(Română) Activitatea Comisiei pre-vetting este evaluată în baza unei metodologii, elaborată de experții CAPC. Ce prevede aceasta
(Română) În cadrul proiectului „Responsabilizarea sectorului justiției din Moldova”, implementat de CAPC, cu suportul Freedom House Moldova, a fost elaborat şi pus în practică un mecanism de monitorizare a activităţii Comisiei pre-vetting. Scopul monitorizării este supravegherea modului de realizare a mandatului comisiei și realizării funcției sale de promovare a evaluării celor mai buni și integri candidaţi în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, sporirea transparenţei activităţii Comisiei şi perfecţionarea mecanismelor existente.
(Română) CAPC monitorizează activitatea membrilor Comisiei pre-vetting, care evaluează candidații la funcția de membru în CSM
(Română) Centrul de analiză și prevenire a corupției (CAPC) supraveghează activitatea membrilor Comisiei pre-vetting: audierile candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), deciziile Comisiei, dar și cum se desfășoară procedura de contestare a deciziilor.
(Română) CAPC a prezentat rezultatele proiectului „Cetățenii vorbesc: promovarea reformei democratice în interesul cetățenilor din Moldova”, implementat cu suportul Freedom House
(Română) Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), împreună cu organizația Freedom House, a organizat astăzi evenimentul de încheiere a proiectului „Cetățenii vorbesc: promovarea reformelor democratice în interesul cetățenilor din Moldova”, în cadrul căruia au fost prezentate rezultatele obținute și impactul pe care l-a avut asupra societății, dar și a instituțiilor statului.
(Română) Avertizorii de integritate: între reglementări și practica de aplicare
(Română) Centrul de analiză și prevenire a corupției (CAPC) a analizat cum a decurs implementarea Legii cu privire la avertizorii de integritate pe parcursul a trei ani, provocările transpunerii în practică, dar și care sunt potențialele soluții pentru amplificarea efectelor scontate ale mecanismului avertizorilor de integritate.
(Română) Aplicarea mecanismului de confiscare extinsă, discutată în cadrul unui eveniment public
(Română) Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), în parteneriat cu Freedom House, a organizat discuții publice privind „Instituția confiscării în Republica Moldova: interpretări, inițiative și practicile de aplicare". Mai exact, este vorba de inițiativa Președintelui Republicii Moldova privind modificarea art. 1061 alin. (1) și alin. (2) din Codul penal, care prevăd aplicarea mecanismului de confiscare extinsă. La discuțiile, care au avut loc în format online, au participat reprezentanți ai Curții Constituționale, Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, judecători, procurori și reprezentanți ai societății civile.
(Română) Recomandările CAPC asupra proiectului de lege care prevede asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie
(Română) Proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative (asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie), inițiativă legislativă a Ministerului Justiției, a fost examinat de către experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC).
(Română) CAPC a venit cu propuneri de îmbunătățire a modificărilor propuse la Legea privind protecţia invenţiilor și la Legea cu privire la activitatea farmaceutică
(Română) Experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) au examinat proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative, elaborat de către Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. Mai exact, este vorba de modificările propuse la Legea privind protecţia invenţiilor și la Legea cu privire la activitatea farmaceutică.
(Română) Opinia CAPC asupra proiectului de lege care prevede îmbunătățirea sistemului de recuperare a bunurilor infracționale
(Română) Asociația Obştească „Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei” (CAPC) a examinat proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative (îmbunătățirea sistemului de recuperare a bunurilor infracționale), inițiativă legislativă a Ministerului Justiției, la propunerea Centrului Național Anticorupție (CNA), și a venit cu mai multe recomandări pentru îmbunătățirea acestuia.