Funcționarii sunt precum carțile dintr-o biblioteca: cu cât sunt plasați mai sus, cu atât sunt mai nefolositori. A. Karr

Centrul de analiză şi prevenire a corupţiei: “Încurajăm alegătorii să ne facă cunoscute cazurile de cumpărare a voturilor, pentru ca să putem cere autorităţilor tragerea la răspundere a celor vinovaţi”


Luni, 7 octombrie 2019, Centrul de analiză şi prevenire a corupţiei a lansat o campanie de informare privind dreptul cetăţenilor, în contextul alegerilor locale din 20 octombrie, la un vot care să nu fie influenţat prin bani, bunuri, servicii sau foloase, dar şi să semnaleze astfel de cazuri, pe care Centrul le va aduce la cunoştinţa autorităţilor, prin garantarea anonimatului celor care semnalează.


Mai exact, Centrul îşi doreşte să informeze cetăţenii care vor vota la alegerile locale din 20 octombrie despre faptul că astfel de cazuri de corupere a alegătorilor sunt pedepsite penal (amendă de până la 42 500 lei sau cu închisoare de până la 5 ani), iar acest fapt trebuie să-i motiveze să informeze Centrul despre astfel de situaţii (!)


La rândul lor, juriştii Centrului vor avea grijă ca astfel de fapte să nu rămână nepedepsite, ci vor cere reacţii dure din partea Procuraturii Anticorupţie, Centrului Naţional Anticorupţie, Autorităţii Naţionale de Integritate, dar şi din partea Comisiei Electorale. În aşa fel, potrivit coordonatorului acestui proiect al Centrului, Lilia Ioniţă, “acesta este un pas înainte pentru ca să stârpim corupţia electorală în Moldova. Prin urmare, îi încurajăm pe alegători să nu se lase influenţaţi şi să nu-şi vândă voturile la alegerile locale din 20 octombrie, ci dimpotrivă, să semnaleze în adresa Centrului cazurile de cumpărare a voturilor. Centrul va asigura 100% anonimitate  celor care semnalează astfel de cazuri şi va avea grijă ca autorităţile să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi”.


Aceste acţiuni ale Centrului au devenit o necesitate după ce societatea civilă, dar și oamenii de rând au observat că nici Autoritatea Națională de Integritate, nici Procuratura Anticorupție, nu au făcut publice și i-au lăsat nepedepsiţi pe cei vinovaţi de cazurile de corupere a alegătorilor. 

* * *

Proiectul a demarat în luna august curent şi îşi propune să contribuie la monitorizarea integrităţii candidaţilor la aceste alegeri locale, inclusiv prin sprijinul oferit, pe partea juridică, investigaţiilor jurnalistice prin care sunt create profilurile candidaţilor, sub aspectul acţiunilor de corupţie.


Contacte:      

    

022 23 83 84

contact@capc.md

Lilia Ioniță, coordonator de proiect