De regula, peste democratiile infantile, pe langa plaga saraciei si coruptiei, mai vine si ciuma nationalismului. Valeriu Butulesc

Vizită de studiu în Lituania

În scopul formării profesionale continue, experţii CAPC au efectuat în perioada 29 septembrie – 6 octombrie 2007 o vizită de studiu la Vilnius, Republica Lituania. Vizita de studiu a fost organizată cu sprijinul financiar al Ministerul Afacerilor Externe din Lituania, partea gazdă fiind Specialiuju Tyrimu Tarnyba (STT) - Serviciul Special de Investigaţii din Lituania, organ specializat anticorupţie cu competenţe analogice CCCEC din RM.

În cadrul vizitei au fost organizate mai multe întrevederi dintre experţii CAPC şi oficialităţi din Republica Lituania. Astfel, au fost organizate întruniri cu conducerea de vîrf a STT, directorul Comisiei de Etică, Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, consilieri ai Preşedintelui Lituaniei, reprezentanţi din Parlament, Guvern, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, Transparency International din Lituania, etc.

În cadrul întrevederilor s-au pus în discuţie problemele ce vizează, în principal, modul şi mijloacele de prevenire şi combatere a corupţiei, impactul fenomenului corupţiei asupra dezvoltării economice şi politice a statului, metodele de soluţionare a conflictelor de interese în sectorul public. De asemenea, STT a organizat pentru experţii CAPC o deplasare în teritoriu şi anume la Direcţia Teritorială STT din Klaipeda, unde colaboratorii STT au informat despre modul de implementare a procedurilor de combatere şi prevenire a corupţiei în Lituania.

La fel, şi experţii CAPC au împărtăşit colaboratorilor STT experienţa sa în domeniul expertizei coruptibilităţii proiectelor de acte legislative.