Funcționarii sunt precum carțile dintr-o biblioteca: cu cât sunt plasați mai sus, cu atât sunt mai nefolositori. A. Karr

Evenimente

APEL PUBLIC al organizațiilor societății civile cu privire la atitudinea și așteptările față de noua guvernare
20 iunie 2019

Organizațiile societății civile semnatare își exprimă satisfacția că în Republica Moldova incertitudinea cu privire la legitimitatea Guvernului și a majorității parlamentare a luat sfârșit, iar transferul de putere a avut loc fără violență. Declarațiile noului Guvern privind fortificarea democrației, reformarea justiției și combaterea corupției sunt deosebit de încurajatoare și sperăm mult că acestea se vor materializa în reforme reale.

Anunț public privind contractarea unei persoane responsabile de organizarea campaniilor de informare!
15 aprilie 2019

Anunț publicprivind contractarea unei persoane responsabile de organizarea campaniilor de informare!

Semaforul integrității: „Fiecare al patrulea deputat din actualul Parlament are probleme severe la capitolul integritate în exercitarea funcțiilor publice”
28 martie 2019

28.03.2019/ Organizațiile constituente ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019 (ICPC) au prezentat astăzi un „semafor” al Parlamentului ales la 24 februarie curent. Deputații au primit buline roșii, galbene sau verzi, în baza a patru criterii de integritate, unde bulina roșie înseamnă necorespundere criteriului, galbenă - corespundere parțială și verde - deputatul corespunde în mare parte criteriului de integritate. Cele patru criterii stabilite de ICPC sunt: 1. Integritatea în activitatea politică; 2. Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale; 3. Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid și 4. Cazier judiciar. „Semaforul integrității” a fost prezentat în cadrul unei mese rotunde organizate de ICPC.

API a obținut câștig de cauză în primă instanță în procesul intentat Autorității Naționale de Integritate
28 februarie 2019

API a obținut câștig de cauză în primă instanță în procesul intentat Autorității Naționale de Integritate

Asociația Presei Independente (API), membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019, a obținut câștig de cauză în prima instanță, în dosarul intentat împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru apărarea dreptului de acces la informație și contestarea actului de nefurnizare a informației oficiale. În hotărârea din 27 februarie, Judecătoria Chișinău (sectorul Rîșcani) a constatat încălcarea dreptului API de acces la informație.

Procesul de judecată dintre API și ANI continuă. Instanța a respins demersul Autorității Naționale de Integritate de scoatere a cererii de pe rol
15 februarie 2019

Procesul de judecată dintre API și ANI continuă. Instanța a respins demersul Autorității Naționale de Integritate de scoatere a cererii de pe rol

Miercuri, 13 februarie 2019, a avut loc a doua ședință de judecată în dosarulintentat de Asociația Presei Independente (API) ca membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019, împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru apărarea dreptului de acces la informație și contestarea actului de nefurnizare a informației oficiale. În cadrul ședinței, instanța a respins demersul ANI de scoatere a cererii de pe rol și a dispus examinarea cauzei în fond.

Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat 2019 a publicat primele profiluri ale candidaților la alegerile parlamentare
21 ianuarie 2019

21.01.2019/ Organizațiile constituente ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019 (ICPC) au publicat astăzi primele 45 de profiluri ale candidaților la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Profilurile sunt realizate de jurnaliștii de investigație după monitorizarea candidaților în baza unor criterii de integritate.

Examinarea în fond a dosarului API versus ANI va continua într-o nouă ședință la 13 februarie 2019
19 decembrie 2018

Miercuri, 19 decembrie 2018 a avut loc prima ședință de judecată în dosarul API vs ANI pentru apărarea dreptului de acces la informație și contestarea actului de nefurnizare a informației oficiale.

INIȚIATIVA CIVICĂ „PENTRU UN PARLAMENT CURAT 2019” A ACȚIONAT ÎN JUDECATĂ ANI
18 decembrie 2018
La 19 decembrie 2018 va avea loc prima ședință de judecată în dosarul Asociația Presei Independente (membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019) versus Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru apărarea dreptului de acces la informație și contestarea actului de nefurnizare a informației oficiale.
Anunț public de prelungire a concursului privind angajarea a 10 monitori (experți juniori non-cheie)
27 noiembrie 2018

Asociația Obștească „Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției” anunță prelungirea concursului pentru angajarea a 10 monitori în cadrul proiectului, finanțat de Uniunea Europeană,  "Sprijin pentru prevenirea și combaterea eficientă a corupției în sectorul justiției în Moldova" și implementat de Hulla & Co Human Dynamics Consortium.

Anunț public privind angajarea a 10 monitori (experți juniori non-cheie )
19 octombrie 2018

Asociația Obștească „Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției” anunță concurs pentru angajarea a 10 monitori în cadrul proiectului, finanțat de Uniunea Europeană,  "Sprijin pentru prevenirea și combaterea eficientă a corupției în sectorul justiției în Moldova" și implementat de Hulla & Co Human Dynamics Consortium.

Organizațiile societății civile își exprimă îngrijorarea și condamnă adoptarea noului proiect de Lege (nr. 284) privind declararea voluntară și facilitarea fiscală
26 iulie 2018
CAPC de rând cu un șir de organizații ale societății civile își exprimă îngrijorarea și condamnă adoptarea noului proiect de Lege (nr. 284) privind declararea voluntară și facilitarea fiscală, care, în esență, reprezintă o nouă tentativă de amnistiere a capitalului obținut din surse dubioase.
Inițiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2018” va monitoriza candidații la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova
13 iulie 2018

13.07.2018 / Organizaţiile neguvernamentale Asociația pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Asociaţia Presei Independente (API), Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) au lansat vineri, 13 iulie 2018, Iniţiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2018”.

Comunicat de presă cu privire la proiectul Legii cu privire la organizatiile necomerciale
28 februarie 2018

Pe data de 16.02.2018 CAPC a expediat în adresa Ministerului Justiției Avizul CAPC la proiectul Legii cu privire la organizatiile necomerciale.  

Cursuri de instruire pentru utilizarea template-urilor de către membrii colegiilor CSM
01 noiembrie 2017
La 31 octombrie 2017, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii a avut loc prezentarea e-template-urilor pentru întocmirea hotărârilor Colegiului de selecție și carieră a judecătorului. Instruirea a fost prezentată de către doamna Galina Bostan, președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), pentru membrii colegiului.
Plenul CSM a aprobat un nou instrument pentru eficientizarea activității Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor
04 octombrie 2017

În ședința din 03 octombrie 2017, la demersul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a aprobat proiectul formularului electronic standardizat pentru întocmirea hotărârilor Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor (CEPJ).

Plenul CSM a aprobat un nou instrument pentru eficientizarea activității colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor
08 iunie 2017
În ședința din 06 iunie 2017, la demersul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, a aprobat proiectele formularelor electronice standardizate pentru întocmirea hotărârilor Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor (CSCJ).
Declarație
05 mai 2017
Majoritatea parlamentară modifică sistemul electoral cu încălcarea legii şi a regulilor elementare de bun simţ, subminând democraţia
Doar 3 din 9 instrumente anticorupție se aplică în sistemul judecătoresc
02 mai 2017

Chișinău, 2 mai, 2017. În perioada septembrie 2016 – martie 2017, experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției au evaluat eficiența  aplicării instrumentelor anticorupție în cadrul sistemului judecătoresc și au elaborat un Raport comprehensiv de evaluare. Activitățile au fost desfășurate în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu suportul financiar al Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova. 

Modul de punere în aplicare a instrumentarului anticorupție în sistemul judecătoresc. (infografic)
27 aprilie 2017
Centrul de analiză și prevenire a corupției, cu susținerea financiară a Departamentului Buna Guvernare a Fundației Soros Moldova, a monitorizat modul de punere în aplicare a instrumentarului anticorupție în sistemul judecătoresc.
Experții CAPC despre aplicarea instrumentelor anticorupție în sistemul judecătoresc: „Sunt aplicate, dar nu îndeajuns”
16 martie 2017
O bună parte dintre instrumentele anticorupție aplicate în ultimii ani în sistemul judecătoresc nu au fost suficient de eficiente. Bunăoară, niciun candidat la funcția de magistrat nu a fost testat la poligraf, deși acest fapt este obligatoriu conform legii. 
Comunicat de presă la proiectul Legii privind evaluarea strategică de mediu
25 ianuarie 2017

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii privind evaluarea strategică de mediu din perspectiva drepturilor omului.

Comunicat de presă la proiectul Legii cu privire la statistica oficială
23 ianuarie 2017

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii cu privire la statistica oficială din perspectiva drepturilor omului.

Comunicat de presă la proiectul Legii cu privire la sistemul administraţiei penitenciare
27 decembrie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii cu privire la sistemul administraţiei penitenciare din perspectiva drepturilor omului.

Comunicat de presă la proiectul Legii pentru completarea și modificarea Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public nr.158-XVI din 04.07.2008 (art.25)
20 decembrie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii pentru completarea și modificarea Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public din perspectiva drepturilor omului.

Reprezentanţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei au participat la lucrările Conferinței Internaționale Anticorupție
19 decembrie 2016

În perioada 1-4 decembrie reprezentanţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei au participat la lucrările Conferinței Internaționale Anticorupție  (IACC), care a avut loc  în Panama.

Anunț public ofertă servicii transport !
02 decembrie 2016
Asociația Obștească „Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției” invită public agenții economici să prezinte oferte comerciale de prestare a serviciilor de transport pasageri pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul proiectului „Sporirea securității alimentare a consumatorilor, etapa II”.
Anunț public ofertă servicii transport !
25 noiembrie 2016
Asociația Obștească „Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției” invită public agenții economici să prezinte oferte comerciale de prestare a serviciilor de transport pasageri pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul proiectului „Sporirea securității alimentare a consumatorilor, etapa II”.
Anunț public ofertă servicii transport !
18 noiembrie 2016
Asociația Obștească „Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției” invită public agenții economici să prezinte oferte comerciale de prestare a serviciilor de transport pasageri pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul proiectului „Sporirea securității alimentare a consumatorilor, etapa II”.
Anunț public ofertă servicii transport !
11 noiembrie 2016
Asociația Obștească „Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției” invită public agenții economici să prezinte oferte comerciale de prestare a serviciilor de transport pasageri pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul proiectului „Sporirea securității alimentare a consumatorilor, etapa II”.
Anunț public ofertă servicii transport !
04 noiembrie 2016
Asociația Obștească „Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției” invită public agenții economici să prezinte oferte comerciale de prestare a serviciilor de transport pasageri pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul proiectului „Sporirea securității alimentare a consumatorilor, etapa II”.
Anunț public repetat ofertă servicii transport !
27 octombrie 2016
Asociația Obștească „Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției” invită public agenții economici să prezinte oferte comerciale de prestare a serviciilor de transport pasageri pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul proiectului „Sporirea securității alimentare a consumatorilor, etapa II”.
Comunicat de presă la proiectul Legii pentru modificarea și completarea Legii comunicațiilor electronice
24 octombrie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii pentru modificarea și completarea Legii comunicațiilor electronice nr.241-XVI din 15 noiembrie 2007 din perspectiva drepturilor omului.

Anunț public ofertă servicii transport !
19 octombrie 2016
Asociația Obștească „Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției” invită public agenții economici să prezinte oferte comerciale de prestare a serviciilor de transport pasageri pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul proiectului „Sporirea securității alimentare a consumatorilor, etapa II”.
CAPC va monitoriza implementarea politicilor și instrumentelor anticorupție în sistemul judecătoresc
30 septembrie 2016

Chișinău, 30 septembrie, 2016. Pe parcursul a patru luni, experții CAPC vor monitoriza procesul de punere în aplicare a politicilor și instrumentelor anticorupție în cadrul sistemului judecătoresc. Monitorizarea reprezintă o parte a unui proces complex de evaluare a eficacității instrumentelor și politicilor în cadrul sistemului judecătoresc, derulat în cadrul unui Proiect implementat de CAPC în perioada iulie 2016 – martie 2017, cu suportul financiar al Programului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova. 

Lansarea Studiului privind eficiența expertizei coruptibilității 2015-2016
27 septembrie 2016

Luni, 26 septembrie 2016, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) a organizat o masă rotundă în cadrul căreia a fost prezentat Studiul eficienței expertizei coruptibilității în perioada 2015-2016. Evenimentul a fost organizat ca parte a Proiectului ”Expertiza coruptibilității proiectelor actelor legislative", implementat de CAPC în  perioada 1 septembrie 2015 – 1 septembrie 2016 cu suportul financiar al MATRA Rule of Law and Good Governance Programme from Kingdom of the Netherlands .

Comunicat de presă la proiectul Legii cu privire la depozitarul central al valorilor mobiliare
14 septembrie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii cu privire la depozitarul central al valorilor mobiliare din perspectiva drepturilor omului.

Comunicat de presă Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a lansat linia fierbinte „Asistenţă juridică gratuită în litigiile electorale”
01 septembrie 2016
Centrul de Analiză și Prevenire a Corupţiei (CAPC) a lansat linia fierbinte „Asistenţă juridică gratuită în litigiile electorale”: (022) 23 85 32; (022) 23 85 71; (022) 23 83 84.
Apel Public: Lansarea Forumului pentru Protecția Consumatorilor în Siguranța Alimentelor
22 august 2016

Vă aducem la cunoștință că Fundaţia Est – Europeană (FEE), cu suportul Uniunii Europene, realizează Programul ”Armonizarea politicilor în domeniul sanitar și fito-sanitar din Republica Moldova cu cele din Uniunea Europeană”, finanțat de Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.  

Prin intermediul acestui Program a fost creată, în baza organizațiilor neguvernamentale, rețeaua de 3 Centre de Asistență a Consumatorilor, localizate în Chişinău, Cahul şi Bălţi. Scopul acestora este de a informa, consulta și acorda asistență juridică primară în ce priveşte drepturile de consumator și siguranţa alimentară a acestora. La fel, Centrele informează autorităţile competente despre depistatea cazurilor ce încalcă grav drepturile consumatorilor sau pun în pericol sănătatea acestora.

Comunicat de presă la proiectul Legii pentru modificarea și completarea Legii privind protecția consumatorilor
18 august 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.105-XV din 13.03.2003 privind protecția consumatorilor (art.1, 2, 7, ș.a.) din perspectiva drepturilor omului.

Comunicat de presă la proiectul Legii cu privire la tineret
17 august 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii cu privire la tineret din perspectiva drepturilor omului.

Anatolie Donciu: „Unii aleşi locali nu cunosc bine legislaţia pe sectorul de integritate, iar alţii chiar o încalcă în mod deliberat”
05 august 2016
În primul semestru al anului 2016 Comisia Națională de Integritate a inițiat 78 de controale pe numele reprezentanților administrațiilor publice locale, dintr-un total de 239de controale. Drept urmare, au fost constatate 16 cazuri de încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese, în care subiecții erau primari sau vice-primari și 4 cazuri în care subiecții erau președinți sau vice-președinți de raioane. De asemenea, în cazul a 2 primari CNI a constatat ne-declararea conformă a veniturilor și proprietăților, iar 3 primari au fost găsiți în situații de incompatibilitate. „Unii aleși locali nu cunosc bine legislația pe sectorul de integritate, iar alții chiar o încalcă în mod deliberat”, a declarat fostul președinte al CNI, Anatolie Donciu, care în prezent deține funcția de președinte în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI),  într-un interviu pentru Moldova Curată. ”Sunt situații când persoanele conștient merg laîncălcarea legislației, din anumite motive. Presupun că un motiv ar fi protejarea politică, adică sunt cei care cred că n-o să le facă nimeni nimic. Alții cred că nu este atât de gravă situația, pentru că mai sunt și alții care fac așa și nu sunt pedepsiți”, a menționat Anatolie Donciu.

Comunicat de presă la proiectul Legii privind modificarea și completarea unor acte legislative (Legea privatizării fondului de locuințe; Legea despre statutul deputatului în Parlament; ș.a.)
02 august 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii privind modificarea și completarea unor acte legislative (Legea privatizării fondului de locuințe – art.6, 11; Legea despre statutul deputatului în Parlament – art.26; ș.a.) din perspectiva drepturilor omului.

CNI la final de mandat: la pescuit fără undiţă şi în locuri interzise
02 august 2016

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a promulgat legile cu privire la reformarea sectorului de integritate, iar la 30 iulie acestea au fost publicate în Monitorul Oficial. Astfel, la 1 august intră în vigoare Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, Legea privind declararea averii şi a intereselor personale şi Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, prin care au fost armonizate alte norme referitoare la sectorul de integritate.


Zeci de aleşi locali au fost puşi sub urmărire penală anul trecut
30 iulie 2016

În anul 2015, în privinţa aleşilor locali - primari, consilieri sau preşedinţi de raion - au fost pornite 65 de cauze penale, adică aproape 7 la sută din totalul de cauze iniţiate. Cele mai multe îi vizează pe primari - 57 de cauze penale. Aceste date au fost prezentate de către procurorul anticorupţie Mihai Ivanov, la masa rotundă de finalizare a proiectului „Combaterea corupţiei în Moldova - interese.md”, desfăşurat de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei. 

Comunicat de presă la proiectul Legii cu privire la energetică
29 iulie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii cu privire la energetică din perspectiva drepturilor omului.

Şi-a concediat soţul ca să soluţioneze un conflict de interese
28 iulie 2016
Primara satului Năvârneț, raionul Fălești, Elena Hreașcă, și-a eliberat soțul din funcția de șofer la Primărie, pentru a soluționa conflictul de interese. A făcut-o în timp ce Comisia Națională de Integritate (CNI) investiga acest caz. CNI, la rândul său, deși a constatat încălcarea legii, nu a dispus sancționarea primarei, preferând să claseze cauza. 

Comunicat de presă la proiectul Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea taxei de stat, Codul penal; ș.a.)
28 iulie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii  pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea taxei de stat, Codul penal; ș.a.) din perspectiva drepturilor omului.

Comunicat de presă cu privire la expertiza coruptibilităţii proiectului Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea cu privire la activitatea farmaceutică; Legea privind protecția mediului înconjurător; s.a)
25 iulie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului  Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea cu privire la activitatea farmaceutică – art.15, 19; Legea privind protecția mediului înconjurător – art.26; Legea privind apărarea împotriva incendiilor – art.23; ș.a.).

Primarul din Ciripcău şi-a angajat fratele şi cumnata la grădiniţa din localitate
25 iulie 2016
Primarul comunei Ciripcău din raionul Floreşti şi-a angajat cumnata (soţia fratelui) în funcţia de directoare a grădiniţei din localitate.  Pe fratele său însă îl angajase mai înainte în calitate de paznic al instituţiei preşcolare. Mihail Donos spune că nu ţine cont de buchea legii atunci când vine vorba să apere interesele tinerei generaţii.

Firma care va plasa declaraţiile de avere ale funcţionarilor a fost selectată
25 iulie 2016

Com­pa­nia „Esem­pla Sys­tems”, fon­dată și admi­nis­trată de o mai veche cunoș­tință a Comi­siei Națio­nale de Inte­gri­tate a câști­gat anul acesta lici­ta­ția pen­tru digi­ta­li­za­rea și publi­ca­rea decla­ra­ți­i­lor cu pri­vire la veni­turi și pro­pri­e­tate ale func­țio­na­ri­lor. Pen­tru aceste ser­vi­cii, firma, care și-a schim­bat recent denu­mi­rea, urmează să înca­seze o sumă record – 900 mii de lei. Con­trac­tul încă nu a fost apro­bat de Agen­ția Achi­zi­ții Publice.


Primarul de la Bogzeşti refuză să-şi concedieze sora şi susţine că va ataca în instanţă actul CNI
21 iulie 2016
Primarul comunei Bogzești din raionul Telenești, Vasile Ozun, muncește la Primărie deja de 13 ani împreună cu sora sa, care este contabil-șef și refuză să o elibereze din funcție pentru a soluționa conflictul de interese. O perioadă primarul l-a avut în subordine și pe nepotul său, fiul surorii, care însă a demisionat în luna mai 2016. Vasile Ozun susține că nu este de acord cu decizia Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care îi cere să soluționeze cumva coflictul de interese - să-și transfere sora în altă funcție sau să folosească altă variantă permisă de lege. 

Comunicat de presă cu privire la expertiza coruptibilităţii proiectului Legii cu privire la contractele de garanție financiară
20 iulie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului Legii cu privire la contractele de garanție financiară.

Comunicat de presă cu privire la expertiza coruptibilităţii proiectului Legii cu privire la caracterul definitiv al decontării în sistemele de plăți și de decontare a instrumentelor financiare
20 iulie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului  Legii cu privire la caracterul definitiv al decontării în sistemele de plăți și de decontare a instrumentelor financiare.

Conflictul de interese din Primăria Bârnova a fost soluţionat: socrul şi-a concediat ginerele
19 iulie 2016
Rudele primarului din satul Bârnova, raionul Ocnița, au fost concediate de la Primărie, în urma unui control întreprins de Comisia Națională de Integritate (CNI), care, la rândul său, s-a autosesizat în baza unui articol publicat de portalul Moldova Curată în luna martie 2016. Potrivit articolului, primarul lucra împreună cu ginerele său, care era secretar al Consiliului local. În timpul examinării situației, CNI a mai descoperit un conflict de interese: pe lângă ginere, primarul își angajase și soția în calitate de șefă la Biblioteca publică din localitate. În timpul controlului, atât soția, cât și ginerele primarului au plecat din funcții. 

Conflict de interese care durează de cinci ani la Cuizăuca. Fratele şi sora muncesc în funcţii de răspundere la primărie
18 iulie 2016
Deja de cinci ani în primăria din Cuizăuca, raionul Rezina, primarul Ion Țurcan o are în subordine pe sora sa, Feodora Teut, care ocupă funcția de contabil-șef. Deși Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat de două ori că alesul local admite un conflict de interese, primarul continuă să sfideze legea.

Comunicat de presă cu privire la expertiza coruptibilităţii proiectului Legii privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat nr.807 din 17.
18 iulie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului  Legii privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat nr.807 din 17.11.2014 și nr.101 din 01.04.2015.

Ginerele şi soacra continuă să lucreze împreună la Primăria din Pietrosu
13 iulie 2016
La sfârşitul anului trecut, Moldova Curată a descoperit un conflict de interese la Primăria Pietrosu din raionul Făleşti, acolo unde primarul Ghenadie Grădinari o are în subordine pe soacra sa, care este contabilă. Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat, a examinat situaţia şi a constatat conflict de interese. Alesul local a rămas însă nesancţionat, deoarece membrii CNI au clasat cazul.

Comunicat de presă la proiectul Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea cu privire la trupele de carabinieri; Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi) (acte conexe reformei procuraturii)
06 iulie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea cu privire la trupele de carabinieri – art.31; Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi – art.34; ș.a.) (acte conexe reformei procuraturii).

Comunicat de presă la proiectul Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar – anexa nr.3; Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică –
05 iulie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar – anexa nr.3; Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică – anexa; ș.a.).

Confirmat de CNI: achiziţii contrare legii la primăria satului Răcăria din raionul Râşcani
04 iulie 2016
Primara satului Răcăria, raionul Râșcani, Valentina Nadulișneac, ar putea fi amedată de către CNA pentru admiterea situației de conflict de interese de 6 ori, adică de fiecare dată când întreprindere agricolă în care ea deține cote-părți a câștigat licitații organizate de Primărie. Acest caz a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în urma publicării unui articol pe Moldova Curată. La ședința din 30 iunie CNI a stabilit că Valentina Nadulișneac ar fi trebuit să declare, în termen de 3 zile, așa cum prevede legea, interesul său personal legat de încheierea acestor tranzacții. 

Comunicat de presă la proiectul Legii privind Serviciul Fiscal de Stat
30 iunie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului Legii privind Serviciul Fiscal de Stat.

Cazul Nistor Grozavu: Curtea de Apel a constatat lipsa conflictului de interese, dar procurorii investighează un posibil exces de putere
23 iunie 2016
Viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu, în privința căruia Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat  la 1 octombrie 2015 existența unui conflict de interese, nu va fi sancționat, deoarece Curtea de Apel Chișinău a anulat actul de constatare al CNI. Comisia a stabilit că funcționarul ar fi trebuit să-și declare interesul personal atunci când a semnat un certificat de urbanism obținut de un agent economic din Chișinău, bazat pe un plan semnat și de soția sa, care este specialist în cadrul secției arhitectură. 

Comunicat de presă la proiectul Legii pentru modificarea și completarea Codului de procedură penală
23 iunie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului Legii pentru modificarea și completarea Codului de procedură penală al Republicii Moldova nr.122-XV din 14.03.2003 (art.287, 2992).

Primarul din Cricova şi-a angajat soţia în funcţia de director de grădiniţă, însă CNI a clasat cazul
20 iunie 2016
Valentin Guțan, primarul orașului Cricova din municipiul Chișinău, a fost verificat de două ori în acest an de către Comisia Națională de Integritate (CNI) și în ambele cazuri a rămas nesancționat, chiar dacă s-a constatat situația de conflict de interese. Primarul a semnat decizia prin care soția sa a fost angajată directoare a grădiniței din localitate, în urma unui concurs public.

CNI a clasat încă un caz în care un primar a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese
17 iunie 2016
Primarul satului Mașcăuți, raionul Criuleni, Valeriu Carțîn, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în anul 2012, când a semnat două acte în privința soției sale, care deține funcția de director al Liceului „Ion Sârbu” din localitate. Este constatarea Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a examinat cazul lui Valeriu Carțîn în ședința din 16 iunie 2016. Cu toate acestea, CNI nu a transmis dosarul la CNA pentru a aplica o sancțiune în conformitate cu Codul Contravențional, ci a clasat cazul.  

Mai multe transferuri bancare nedeclarate ar putea atrage urmărirea penală a fostei secretare a Consiliului local din satul Doina, Cahul
14 iunie 2016
Fosta secretară a cosiliului local al comunei Doina, raionul Cahul, Olga Roșca, ar putea fi urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că ea ar fi omis intenționat din declarația de venituri și proprietate pentru anul 2014 mai multe sume de bani și bunuri deținute de familia sa. În ședința de la 9 iunie 2016, Olga Roșca a declarat că o parte din bani reprezintă transferuri bancare pe care soțul său le-a transmis altor persoane și că familia sa nu a fost beneficiarul lor. 

Concurenţa dintre un primar şi un consilier, de la CNI la Procuratură, prin intermediul unui deputat
14 iunie 2016
Comi­sia Națio­nală de Inte­gri­tate a con­sta­tat că Vic­tor Jereghi, pri­ma­rul satu­lui Bul­bo­aca, r. Ane­nii Noi, a încăl­cat regi­mul juri­dic al incom­pa­ti­bi­li­tă­ți­lor, el fiind, pe lângă pri­mar, și admi­nis­tra­tor, con­form date­lor de la Camera Înre­gis­tră­rii de Stat, al unei între­prin­deri indi­vi­du­ale. Ast­fel, s-a decis tri­mi­te­rea actu­lui de con­sta­tare la Pro­cu­ra­tură, pen­tru apli­ca­rea unei pedepse penale pe numele edi­lu­lui. Con­sta­ta­rea Comi­siei vine la câteva luni după ce aceasta, veri­fi­când prac­tic ace­leași fapte, deci­dea că pri­ma­rul NU a încăl­cat legi­sla­ția. Sesi­zată repe­tat, prin inter­me­diul unui depu­tat, Comi­sia a ana­li­zat din nou cir­cum­stan­țele și a ajuns la con­clu­zia că edi­lul este vino­vat pen­tru că nu a dus la bun sfâr­șit solu­țio­na­rea incom­pa­ti­bi­li­tă­ții.

Primarul de la Lipcani a semnat 14 contracte cu întreprinderea la care era preşedinte al Consiliului acţionarilor
14 iunie 2016
Evghenii Dumenco, primarul orașului Lipcani, raionul Briceni, a semnat din 2008 până în 2015 14 contracte de achiziție privind reparația drumurilor, în valoare de circa 430.000 de lei, cu S.A. Coloana Mobilă Mecanizată de Drumuri nr.8, întreprindere la care este acționar și președinte al Consiliului acționarilor. Sesizați de Centrul Național Anticorupție, membrii Comisiei Naționale de Integritate au constatat că edilul a admis un conflict de interese pe care nu l-a declarat și soluționat, dar nu au putut să-l tragă la răspundere pentru că tot CNA a invocat expirarea termenului de prescripție de trei luni.

Vicepretorul sectorului Ciocana, care a admis o incompatibilitate de funcţii, nu vrea să se conformeze deciziei CNI
13 iunie 2016
Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, se află în incompatibilitate de funcții, deoarece deține și un mandat de consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Igor Moraru nu și-a soluționat incompatibilitatea în termen de o lună, așa cum prevede legea. În consecință, el ar putea fi demis din funcția de vicepretor.

Un primar din Basarabeasca este bănuit că s-a aflat în conflict de interese cînd a dat soacrei sale un teren în arendă
13 iunie 2016
Primarul satului Bașcalia din raionul Basarabeasca, Petru Tarlev, este verificat în prezent de Comisia Națională de Integritate (CNI), care îl suspectează că a admis un conflict de interese atunci când a dat un teren din proprietate publică în arendă soacrei sale. Primarul afirmă, la rândul său, că a respectat procedura și nu a comis nimic ilegal. 

Comunicat de presă la proiectul Legii pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la avocatură
09 iunie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.1260-XV din 19.07.2002 cu privire la avocatură (art.8, 9, 10, ș.a.).

Comunicat de presă la proiectul Legii pentru modificarea și completarea Legii privind dreptul de autor și drepturile conexe
06 iunie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii  pentru modificarea și completarea Legii nr.139 din 02.07.2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe (art.8, 23, 24, ș.a.) din perspectiva drepturilor omului.

Conflict de interese? Soţul primar, soţia consilier: „Seara se sfătuiesc, iar a doua zi votează”
03 iunie 2016

Un con­si­lier oră­șe­nesc din Cău­șeni soli­cită Comi­siei Națio­nale de Inte­gri­tate să se pro­nunțe pe mar­gi­nea unui even­tual con­flict de inte­rese din cadrul Pri­mă­riei din loca­li­tate, acolo unde, soțul este pri­mar, iar soția, con­si­lier oră­șe­nesc. Aceasta, spune con­si­li­e­rul, votează și sus­ține toate pro­iec­tele pro­puse de pri­mar. „Seara se sfă­tu­iesc, iar a doua zi votează”, sus­ține acesta.


Comunicat de presă la proiectul Legii pentru completarea Legii privind achizițiile publice
03 iunie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului Legii pentru completarea Legii privind achizițiile publice nr.131 din 03.07.2015 (art.4) 

Comunicat de presă la proiectul Legii cu privire la reabilitarea victimelor infracțiunilor
01 iunie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului cu privire la reabilitarea victimelor infracțiunilor din perspectiva drepturilor omului.

Palatele funcționarilor de la Primăria Chișinău, reținuți de CNA
26 mai 2016

Vla­di­mir Coteț, vice­pri­ma­rul mun. Chi­și­nău și Radu Blaj, șeful adjunct al Direc­ției gene­rale arhi­tec­tură, urba­nism și rela­ții fun­ci­are, reți­nuți de ofi­țe­rii Cen­tru­lui Națio­nal Anti­co­rup­ție pen­tru 72 de ore, deși au avut veni­turi modeste în ulti­mii ani, au reu­șit să-și achi­zi­țio­neze ade­vă­rate cas­tele, cu mai multe nive­luri, care, la pre­țul de piață valo­rează mili­oane de lei.


Primăriţa din Negreşti, în dublu conflict de interese: şi-a angajat soţul şi fiica
25 mai 2016
Un control pornit de Comisia Națională de Integritate (CNI) în privința primăriței comunei Negrești din raionul Strășeni a scos la iveală o dublă încălcare de lege. Inițial, inspectorii CNI aveau informații despre faptul că primărița și-a angajat fiica la biblioteca din sat. La verificare însă s-a dovedit că aceasta a găsit o funcție și pentru soț.

Primăria Ungheni continuă să cumpere mărfuri de la firma soţiei primarului
25 mai 2016
Primăria Ungheni continuă să procure bunuri de la firma „Aledex-Info”, care aparține soției primarului, chiar dacă acum doi ani Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că edilul a admis un conflict de interese când achiziționa pentru Primărie produse de birotică de la firma familiei. În timp ce Alexandru Ambros se judecă pentru anularea actului CNI, Primăria a găsit o modalitate mai „sigură” de a  continua tranzacțiile cu „Aledex-Info”: nu mai organizează concursuri de achiziții, ci încheie contracte directe, de mică valoare. În anul 2015, datorită acestor contracte, Primăria Ungheni a virat pe contul „Aledex-Info” 103 702 lei și a cumpărat rechizite de birou, broșuri, blanchete de contabilitate etc.

Motivele judecătorilor în dosarul condamnării primarului de Taraclia
23 mai 2016

Joi, 5 mai 2016, jude­că­to­rii Curţii de Apel (CA) Cahul au făcut publică moti­va­rea deci­ziei de con­dam­nare emise cu o lună îna­inte pe numele pri­ma­ru­lui or. Tara­clia, Ser­ghei Fili­pov, deci­zie care a pro­vo­cat un ade­vă­rat scan­dal între brea­sla jude­că­to­rească şi şeful Dele­ga­ţiei UE în R. Mol­dova, Pir­kka Tapi­ola. Deci­zia CA din Cahul este secre­ti­zată la maxi­mum, sin­gu­rul nume care poate fi des­prins din ea fiind cel al pri­ma­ru­lui de Tara­clia. În rest, în tex­tul deci­ziei sunt blu­rate numele tutu­ror mar­to­ri­lor, dar şi al com­ple­tu­lui de jude­cată, pro­cu­ro­ru­lui sau avo­ca­tu­lui.


Declaraţiile de avere şi interese pentru anul 2015, din nou, în afara legii
23 mai 2016
Decla­ra­ți­ile cu pri­vire la veni­turi și pro­pri­e­tate pen­tru anul 2015 vor fi, din nou, făcute publice cu întâr­zi­ere. Repre­zen­tan­ții Comi­siei Națio­nale de Inte­gri­tate (CNI) anunță că, la înce­pu­tul săp­tămâ­niii tre­cute, au tri­mis în adresa Agen­ției Achi­zi­ții Publice (AAP) o soli­ci­tare ofi­ci­ală prin care anunță inten­ția de a orga­niza lici­ta­ția care să desem­neze agen­tul eco­no­mic ce va digi­ta­liza și plasa pe site-ul www.cni.md decla­ra­ți­ile de avere și de inte­res ale func­țio­na­ri­lor. Până acum, orga­ni­za­rea unei ase­me­nea lici­ta­ții nu a fost posi­bilă pen­tru că, la 1 mai 2016, a intrat în vigoare noua lege a achi­zi­ți­i­lor publice. Aceasta însă nu era în tota­li­tate func­țio­nală pen­tru că nu au fost apro­bate regu­la­men­tele și docu­men­ta­ția stan­dard, în baza noii legi.

Încă un primar a scăpat de sancţiune: CNI a constatat conflict de interese la Primăria Micleşti, însă a clasat cazul
20 mai 2016
Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, a admis un conflict de interese, deoarece o are în subordine pe soţia sa, care este contabilă. Chiar dacă au constatat că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au clasat cazul, motivând că primarul a soluţionat acest caz. În realitate, nu a fost aplicată niciuna dintre soluţiile prevăzute de lege pentru coflictul de interese.
Comunicat de presă la proiectul Legii cu privire la Serviciul Vamal
20 mai 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului Legii cu privire la Serviciul Vamal.

Comunicat de presă la proiectul Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al RM; Codul penal; ș.a.)
13 mai 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii  pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al RM; Codul penal; ș.a.) din perspectiva drepturilor omului.

Comunicat de presă la proiectul Legii privind modificarea articolului 17 din Legea Curții de Conturi
11 mai 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului Legii privind modificarea articolului 17 din Legea Curții de Conturi nr.261-XVI din 05.12.2008.

Cazul primarului oraşului Ungheni: Judecătoria Rîşcani nu a găsit conflict de interese acolo unde a găsit CNI
11 mai 2016
Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a câştigat în prima instanţă procesul cu Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat acum doi ani că edilul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soţiei. CNI s-a autosesizat în baza unei investigaţii de pe Moldova Curată.
Primăriţa din Negreşti nu vrea ca să afle o ţară întreagă despre eventualul conflict de interese în care este implicată
11 mai 2016
Primăriţa comunei Negreşti din raionul Străşeni şi-a angajat fiica în funcţia de bibliotecar în cadrul bibliotecii din localitate, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control în legătură cu acest caz. Zinaida Panainte afirmă însă că fiica sa nu este funcţionar public şi nu e cazul unui control „ca să o ştie ţara întreagă”.
Comunicat de presă la proiectul Legii privind Statutul-cadru al unității administrativ-teritoriale
06 mai 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului Legii privind Statutul-cadru al unității administrativ-teritoriale.

Comunicat de presă la proiectul Legii pentru modificarea și completarea Legii cadastrului bunurilor imobile
05 mai 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului Legii pentru modificarea și completarea Legii cadastrului bunurilor imobile nr.1543-XIII din 25.02.1998.

Primari cu interese şi averi ascunse
03 mai 2016
După alegerile locale din vara anului 2015, mai mulţi primari din ţară nu şi-au declarat interesele personale la Comisia Naţională de Integritate(CNI). Printre ei sunt aleşi locali aflați la primul mandat, dar şi dintre cei care ar fi trebuit să aibă deja obișnuița depunerii acestor declarații.
Sărăciţi de un fost primar
03 mai 2016
Furaţi la nivel naţional, dar şi la nivel local, cu implicarea instituţiilor statului. Aşa se simt peste 36 de familii din Dănceni, Ialoveni, care şi-au încredinţat economiile, peste 3,2 milioane de lei, unei asociaţii de economii şi împrumut, fondată de fostul primar, Grigore Condrea, şi condusă de fiul acestuia, Vadim Condrea. Oamenii sunt de cinci ani în aşteptarea unei decizii prin care ar fi despăgubiţi.
CNI a iertat încă un primar
29 aprilie 2016
Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) „iartă” tot mai des persoane cu funcţii publice care s-au aflat în conflict de interese. Unul dintre ultimele cazuri de acest fel este al primarei comunei Băhrineşti, raionul Floreşti. Deşi CNI a recunoscut că Feodosia Bunescu a admis un conflict de interese, angajându-şi nepoata la Primărie, membrii Comisiei au clasat cazul.
Comunicat de presă la proiectul Legii privind modificarea și completarea Codului penal
28 aprilie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului proiectul Legii privind modificarea și completarea Codului penal al RM nr.985-XV din 18.04.2002 (art.126'1, 240, 332'1 ș.a.).

Primar în conflict de interese şi cu dosar penal
28 aprilie 2016
Primarul comunei Dumbrăvița, raionul Sângerei, Iurie Porcescu, în privința căruia Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat, în ședința de joi, 28 aprilie, existența situației de conflict de interese, s-a ales între timp și cu un dosar penal pentru abuz în serviciu. Primarul a încheiat contracte de prestări servicii cu firma fiului său. Consiliul Raional Sângerei a depus o sesizare la Procuratura raionului, solicitând o investigație, după ce gimnaziul din sat, care a primit căldură de la firma fului primarului, s-ar fi pomenit cu facturi prea mari la încălzire.
10 dosare cu funcţionari publici locali
28 aprilie 2016
În anii 2014 — 2015, Pro­cu­ra­tura şi Cen­trul Naţio­nal Anti­co­ru­pţie au ini­ţiat nu mai puţin de 10 dosare penale în care fun­cţio­nari din admi­nis­tra­ţia publică locală erau acu­zaţi că au acţio­nat negli­jent faţă de bunu­rile loca­li­tă­ţii, vânzându-le sau dându-le în arendă fără lici­ta­ţii sau în urma unor ten­dere for­male, la preţuri mult mai mici decât cos­tul lor. 
Interese la Ialoveni
28 aprilie 2016
La ședința Con­si­li­u­lui Oră­șe­nesc Ialo­veni din 14 apri­lie 2016, con­si­li­e­rii PD și PL au votat împo­triva unei pro­pu­neri de a ame­naja un teren din cen­trul ora­șu­lui Ialo­veni, ampla­sat într-un sens gira­to­riu de pe str. Ale­xan­dru cel Bun din loca­li­tate. Deci­zia a nemul­țu­mit con­du­ce­rea Pri­mă­riei, care a venit cu acu­za­ții în adresa con­si­li­e­ru­lui Oleg Cara­cu­ian, fiul fos­tu­lui pri­mar al loca­li­tă­ții, Ghe­or­ghe Cara­cu­ian. „În loc ca pe acest teren să avem ceva sim­bo­lic, cu o anu­mită sem­ni­fi­ca­ție pen­tru ialo­ve­neni, o carte de vizită a ora­șu­lui, avem în rea­li­tate o rugină de afișă a fir­mei lui Oleg Cara­cu­ian”, se spune într-un mesaj al con­du­ce­rii Pri­mă­riei Ialo­veni.
Comunicat de presă la proiectul Legii cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative (realizarea politicii fiscale, vamale şi bugetare pe anul 2016)
26 aprilie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului Legii cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative (realizarea politicii fiscale, vamale şi bugetare pe anul 2016).

Comunicat de presă la proiectul Legii privind Codul de etică și conduită a deputatului în Parlament
25 aprilie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului Legii privind Codul de etică și conduită a deputatului în Parlament.

La Cojuşna primarul s-a „distanţat” de cumnata care îi era in subordine: a delegat atribuţiile unui coleg
22 aprilie 2016
Primarul comunei Cojușna din raionul Strășeni este bănuit că ar admite un conflict de interese, deoarece o are în subordine pe cumnata sa, care este directoarea Școlii de Arte din localitate. Primarul se jură că nu a știut că actualul cadru legislativ conține prevederi care ar interzice conflictul de interese.
Posibile conflicte de interese în cadrul Primăriei Bălţi
21 aprilie 2016

Viceprimarul orașului Bălți, Lilia Sava, este bănuită de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat (OTC) Bălți că s-ar afla în situație de conflict de interese, întrucât este responsabilă de domeniile învățământ, tineret și sport, iar șefa Direcției Învățământ i-ar veni drept fiică vitregă. OTC, prin semnătura șefului Octavian Mahu, a expediat o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) cu solicitarea să examineze această situație. Mahu, care este fost primar al orașului Bălți, a explicat în document că Lilia Sava se află în mariaj civil cu tatăl șefei Direcției de Învățământ, Tatiana Dubițcaia, iar ultima, la rândul său, o are în subordine pe sora sa, Nadejda Oprea, care este șefa unei grădinițe din oraș. 


Promisiuni neonorate pe axa CNI-Fiscservinform
18 aprilie 2016

La finele anu­lui tre­cut, Între­prin­de­rea de Stat (ÎS) „Fisc­ser­vin­form”, cea care a obți­nut, în urma unei lici­ta­ții, drep­tul de a digi­ta­liza și plasa pe site-ul Comi­siei Națio­nale de Inte­gri­tate (CNI) decla­ra­ți­ile cu pri­vire la veni­turi și pro­pri­e­tate ale func­țio­na­ri­lor pro­mi­tea, printr-un comu­ni­cat de presă, să reme­dieze „omi­siu­nile teh­nice admise la pla­sa­rea decla­ra­ți­i­lor”, dar și să le pla­seze, pe toate, inte­gral, până la finele anu­lui tre­cut. Pro­mi­siu­nea însă nu a fost ono­rată. Astăzi, deși ne aflăm în luna apri­lie 2016, de pe site-ul CNI lip­sesc mai multe decla­ra­ții ale unor func­țio­nari impor­tanți, iar unele erori din decla­ra­ții încă per­sistă. Cele două insti­tu­ții de stat res­pon­sa­bile, CNI și Fisc­ser­vin­form, își pasează, reci­proc vina pen­tru situ­a­ția cre­ată, dar pro­mit, încă o dată, că omi­siu­nile vor dis­pă­rea în urmă­toa­rele săp­tămâni.

Comunicat de presă la proiectul Legii pentru modificarea și completarea Legii cu privire la circulația substanțelor narcotice și psihotrope și a precursorilor
18 aprilie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.382-XIV din 06.05.1999 cu privire la circulația substanțelor narcotice și psihotrope și a precursorilor.

Aparent conflict de interese : de facto – noră, de jure – persoană străină
18 aprilie 2016

Situația de la Primăria Scorțeni, raionul Telenești, unde primara Tamara Verejan o are subordonată pe nora sa, a pus în dificultate Comisia Națională de Integritate. Contabila Primăriei, Veronica Lașcu, este soția fiului primarei, deci, în condițiile legii, nu ar fi trebuit să se afle în subordinea soacrei, întrucât intervine situație de conflict de interese. S-a aflat însă că deși locuiesc în aceeași casă, au făcut nuntă și cununie, nora și fiul primarei nu și-au înregistrat căsnicia la Oficiul Stării Civile. Respectiv, din punct de vedere juridic, primara și nora sa nu sunt persoane apropiate, adică nu fac parte din categoria de persoane care cad sub incidența Legii cu privire la conflictul de interese. 

Comunicat de presă la proiectul Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea cu privire la comerțul interior, Codul Contravențional al RM)
14 aprilie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea cu privire la comerțul interior, Codul Contravențional al RM).

Terenuri pentru tatăl primarului
12 aprilie 2016

În mar­tie 2015, cu doar trei luni îna­inte de expi­ra­rea man­da­tu­lui pri­ma­ru­lui şi Con­si­li­u­lui comu­nei Băcioi, con­si­li­e­rii au luat deci­zia de a auten­ti­fica drep­tul de pro­pri­e­tate asu­pra unor loturi de pământ pe numele unor locu­i­tori ai comu­nei, dar şi de a repar­tiza patru par­cele de teren tată­lui pri­ma­ru­lui, tot el, con­si­lier comu­nal. Ofi­ciul Teri­to­rial Chi­şi­nău a acţio­nat în jude­cată Con­si­liul comu­nei Băcioi, soli­ci­tând anu­la­rea aces­tei deci­zii, pe motiv că nu au fost pre­zen­tate docu­mente care să jus­ti­fice nece­si­ta­tea aces­tei împro­pri­e­tă­riri.

Comunicat de presă la proiectul Legii cu privire la statutul municipiului Chișinău
12 aprilie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului Legii cu privire la statutul municipiului Chișinău.

Conflictul de interese din Bleşteni rămîne nesancţionat
11 aprilie 2016
Primarul comunei Bleşteni din raionul Edineţ, Liviu Belitei, care şi-a angajat sora în funcţia de director al Centrului comunitar pentru persoane în etate, va scăpa de sancţiunea pentru admiterea unui conflict de interese, deoarece Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat cauza. Liviu Belitei a anunţat CNI cu o întârziere de un an despre faptul că sora sa conduce o instituţie subordonată Primăriei. Comisia a constatat existenţa conflictului de interese, dar a clasat cazul.
O firmă la care primara este fondatoare cîştigă licitaţii în satul Răcăria. „Am actele în ordine, nu am participat la tendere”
06 aprilie 2016
Primara satului Răcăria, raionul Râșcani, Valentina Nadulișneac, deține o cotă de 28% din capitalul social al unei întreprinderi agricole, care în ultimii trei ani livrează produse alimentare pentru instituțiile publice din sat. Primara spune că nu s-a aflat în conflict de interese atunci când firma era selectată drept câștigătoare a licitațiilor publice. Reprezentanții CNI afirmă însă că Valentina Nadulișneac nu a depus declarații privind interesul personal, așa cum cere legea.
Comunicat de presă cu privire la expertiza coruptibilităţii Legii privind moratoriul asupra controlului de stat
30 martie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii Legii privind moratoriul asupra controlului de stat.

MĂSURILE RESTAURATIVE ÎN CAUZELE DE CORUPȚIE STUDIATE DE AGENȚII PUBLICI
24 martie 2016

Chișinău, 23 martie, 2016. Aproape 100 de judecători, procurori, ofițeri de urmărire penală și avocați au fost instruiți în domeniul aplicării instrumentelor restaurative în cazurile de corupție. Cursurile au fost implementate de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției în cooperare cu Institutul Național al Justiției, având suportul financiar al Fundației Soros-Moldova.

Conflicte de interese soluţionate prin divorţ: o iniţiativă legislativă le-ar putea pune capăt
24 martie 2016
Primarul comunei Chițcanii Vechi din raionul Telenești, despre care Moldova Curată a scris acum trei ani, continuă să muncească în primărie împreună cu fosta soție, de care a divorțat pentru a soluționa conflictul de interese. Soția sa este perceptor fiscal. Chiar și așa, primarul afirmă că perceptorul fiscal nu are relație de subordonare cu primarul. Pentru că acesta nu este singurul caz în care unele cupluri au decis să divorțeze ca să soluționeze conflictul de interese, experții anticorupție spun că ar fi necesare modificări la legislație, astfel ca noțiunea de „persoane apropiate” să se refere și la foștii soți.
Primarul care a vândut un teren public nepotului său a fost condamnat penal şi ar putea rămîne fără mandat
23 martie 2016
Primarul satului Racovăț, raionul Soroca, Mihail Mitrofan, despre care Moldova Curată a scris că a vândut, prin licitație, un teren cu o suprafață de 20 de hectare nepotului său, aflându-se în conflict de interese, a fost condamnat de Judecătoria Soroca la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciuși fals în acte publice. Anunțul vine de la Procuratura Generală, care susține că între timp s-au descoperit și alte încălcări de lege la încheierea acelei tranzacții.
Socru şi ginere la Primăria din Bârnova
22 martie 2016
Primarul satului Bârnova din raionul Ocniţa activează într-o instituţie cu ginerele său, care este secretar al consiliului local. Deşi experţii anticorupţie afirmă că ambii încalcă regimul juridic al conflictului de interese, socrul fiind persoană cu funcţie de demnitate publică, iar ginerele - funcţionar public, alesul local respinge aceste argumente. Valeriu Scutelnic motivează că atunci când a fost angajat la primărie, secretarul consiliului nu îi era ginere. Pentru comparaţie, în România, un primar aflat într-o situaţie similară, a ajuns să fie condamnat.
Două cauze pierdute în instanţă. Soţia primarului de la Vadul lui Vodă ar putea rămîne fără un teren luat în arendă
20 martie 2016
Primarul orașului Vadul lui Vodă din componența municipiului Chișinău, Iurie Onofriiciuc, ar putea fi determinat de executorii judecătorești să anuleze un contract de arendă a unui teren, pe care l-a încheiat cu soția sa. Primarul a pierdut procesul și la Curtea de Apel referitor la anularea actului administrativ, dar, în prima instanță, și procesul cu CNI, care a constatat că alesul local s-a aflat în conflict de interese. 
De la înfiinţarea primăriei fratele e primar, iar sora – contabilă-şefă. Conflict de interese ori discriminare?
17 martie 2016
Primăria Bogzești este una din cele mai mici în raionul Teleneşti și are o populație de circa 670 de locuitori. Satul a fost atestat documentar la 1434, a avut doi deputați în Sfatul Țării, care au votat Unirea la 27 martie 1918. Mulţi ani Bogzeştii s-au aflat în componenţa altor primării. Din 2003 satul are primăria sa. Tot de atunci mandatul de primar îl exercită Vasile Ozun, iar sora sa, Aurelia Sclifos, este contabilă-şefă.
Acasă soţ şi soţie, la primărie angajator şi angajată
13 martie 2016

Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, continuă să lucreze cu soţia sa, care este contabilă la primărie. Deşi membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au examinat acest caz cu doi ani în urmă și au clasat cauza, totuși experții anticorupție spun că la mijloc ar putea fi un conflict de interese, deoarece primarul este autoritatea în subordinea căruia se află angajaţii primăriei.

Grigore Filimon: Vrem un lucru: să ne lase să lucrăm în pace
11 martie 2016

Grigore Filimon a fost ales primar al comunei Ghetlova în iunie 2015. La acel moment, soţia sa, Valentina,  exercita, din august 1995, funcţia de secretară a Consiliului Comunal. Astfel, chiar din start, primarul Grigore Filimon s-a pomenit în conflict de interese generat de activitatea sa împreună cu soţia în aceeaşi instituţie. Or, Legea nr. 436 din 28.12.2006 privind administraţia publică locală, în art. 39 alin. (1), prescrie că secretarul îşi îndeplineşte atribuţiile de bază sub autoritatea primarului, fapt ce presupune că primarul va lua decizii sau va participa la luarea deciziilor în privinţa soţiei sale, lucru inadmisibil pornind de la prevederile art. 5 alin. (2) din Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese. În atare condiţii, în conformitate cu art. 9 din Legea cu privire la conflictul de interese, primarul era obligat să informeze imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, Comisia Naţională de Integritate (CNI) despre situaţia creată. Dl Filimon a făcut acest lucru doar peste 10 luni. Între timp însă primarul a emis mai multe dispoziţii, inclusiv cu caracter financiar,în care este vizată şi soţia sa.

Comunicat de presă la proiectul Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei; Legea privind Comisia Națională a Pieței Financiare)
09 martie 2016

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei; Legea privind Comisia Națională a Pieței Financiare).

La Petreşti: tata - consilier, mama - contabilă-şefă, fiica - secretar al consiliului local
23 februarie 2016
Locuitorii ai comunei Petreşti consideră că în cadrul primăriei cu pricina ar fi fost făcută o ilegalitate, care ar consta în angajarea unei persoane la o funcţie publică contrar prevederilor legii. Totodată aceasta s-ar fi aflat în conflict de interese, deoarece în cadrul primăriei activează o rudă apropiată, iar membru al consiliului comunal ar fi o altă rudă apropiată. Situaţia este încâlcită – mama, tata, fiica…
Mihail Budurin: „Am venit să fiu primar, nu s-o dau afară din serviciu pe mama”
01 februarie 2016

Un glas tremurător, dar insistent ne informa la telefon: „Am citit în CUVÂNTUL că primarii din unele localităţi au în subordine rude apropiate, lucru ce contravine legislaţiei. Şi la Trifeşti primarul conduce cu mama sa, Viorica Budurin, care este perceptoare fiscală şi ingineră-cadastrală, iar cumnata, Elena Garam, împarte ajutoare sociale”, ne-a spus interlocutoarea, care s-a prezentat drept Alexandra S., solicitând anonimatul pe motiv că în caz contrar ar putea avea probleme mari cu administraţia satului.

 

Necunoaşterea legii nu te eliberează de răspundere
24 ianuarie 2016

Primarul comunei Ghiduleni, raionul Rezina, liberalul Liviu Ciubotaru, a ajuns în această funcţie în urma alegerilor din iunie 2015. Anterior a activat în domeniul construcţiei şi exploatării drumurilor, în calitate de mecanic-şef la SA „Drumuri-Orhei” şi avea un salariu mediu de circa 9 mii de lei, cu mult mai mare decât cel pe care îl primeşte ca primar. Dânsul explică această alegere prin faptul că locuieşte cu familia în s. Ghiduleni şi a vrut să fie mai aproape de soţie, copii, părinţi şi rude. „Nu-mi închipuiam că anume relaţiile de rudenie, chiar de la începutul carierei în funcţia de primar, îmi vor crea atâtea probleme”, recunoaşte Liviu Ciubotaru.

Primara şi-a angajat nora în funcţia de contabilă-șefă
18 ianuarie 2016

La alegerile locale din 2015 mandatul de primar al s. Scorţeni, Teleneşti l-a câştigat Tamara Verejanu. La scurt timp, Svetlana Ciobanu, contabila-şefă a primăriei, care de mai mult timp era în relaţii ostile cu noua primară, s-a concediat. În locul ei, în septembrie c., primara a angajat-o pe nora sa, Veronica Laşcu, care până atunci a fost contabilă-şefă la cariera de nisip din sat, o afacere a familiei Verejanu. Cazul a bulversat comunitatea, care de mai mulţi ani este practic divizată în două tabere antagoniste.

Primarul din Bleşteni a declarat un eventual conflict de interese cu întîrziere de un an
30 decembrie 2015

În comuna Bleșteni din raionul Edineț primarul și-a angajat sora în calitate de directoare a Centrului comunitar pentru persoane în etate. Alesul local spune că în sat nimeni nu ar lucra cu un salariu atât de mic, de doar circa o mie de lei, de aceea și-a numit sora în această funcție. După aproape un an de la angajare, primarul s-a spovedit la Comisia Națională de Integritate.

Termenul de prescripție peste „interesele” primarului Chirtoacă
30 decembrie 2015

Dorin Chirtoacă, primarul mun. Chișinău a acționat în judecată Comisia Națională de Integritate. Edilul nu este de acord cu decizia colegială a instituției, care a stabilit, în luna octombrie 2015, că oficialul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Asta chiar dacă, deși considerat vinovat de membrii CNI, Dorin Chirtoacă nu a plătit nici măcar o amendă, pentru că, reprezentanții Centrului Național Anticorupție au constatat că termenul în acest caz, expirase.

 

Păcatele primarului de la Râşcani : dosar pentru acte de corupţie, accident cu maşina de serviciu şi licitaţii câştigate de nepot
30 decembrie 2015

Victor Bogatico, primarul oraşului Râşcani, cercetat penal pentru că ar fi luat 5.000 de dolari de la un agent economic din Bălţi pentru a favoriza o licitaţie privind vânzarea unui imobil, a revenit la serviciu după ce a fost eliberat din arest. Dosarul ar putea ajunge pe masa judecătorilor în ianuarie 2016. Tot atunci ar urma să fie examinat un alt caz, conexat la acest dosar – cel în care edilul a fost învinuit că a făcut accident de circulaţie cu automobilul de serviciu pe care l-a folosit în scopuri personale.

Două premii într-o lună, de la primar pentru primar
28 decembrie 2015
Primarul orașului Sângera din municipiul Chișinău și-a fixat sieși, viceprimarului și altor angajați din primărie două premii într-o lună, chiar dacă legislația prevede că premiile conducătorilor pot fi acordate doar de către un organ deliberativ. Mihail Lari, devenit primar pentru prima dată, spune că și-a acordat premiile fără decizia Consiliului Local ”din neștiință”, iar Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat i-a cerut să anuleze cele două dispoziții. 
Codul educaţiei l-a pus în dificultate pe edilul din Cricova
28 decembrie 2015

Valentin Guțan, primarul orașului Cricova din municipiul Chișinău, a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI), fiind bănuit că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Soția sa, Elena Guțan, este director al grădiniței de copii din Cricova. În timp ce membrii Comisiei au clasat acest caz, motivând că primarul nu a luat nici o decizie prin care și-ar favoriza soția, experții anticorupție spun că acesta este un eventual conflict de interese, întrucât, potrivit prevederilor noului Cod al Educației, instituțiile preșcolare sunt în subordinea autorităților publice locale.

Soţul şi soţia angajaţi ai primăriei din Meleşeni
26 decembrie 2015

Primarul și-a angajat soția la instituția pe care o conduce. Este vorba de Valeriu Zubcu, primarul din satul Meleșeni, raionul Călărași care a angajat-o pe soția lui, Ana Zubcu, în calitate de contabilă-șefă la primăria Meleșeni. 

Nouă luni fără declarații de avere și interese
24 decembrie 2015

Conform Legii privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţii de conducere, Comisia Naţională de Integritate (CNI) trebuie să publice declaraţiile primite pe pagina sa web în termen de 30 de zile de la primire, asigurând accesul permanent la acestea. Astăzi, suntem în data de 24 decembrie 2015 și au trecut, nu 30 ci aproape 270 de zile de când a expirat termenul-limită, iar unele declarații încă nu au fost făcute publice. Acum două zile, Fiscservinform, întreprinderea de stat care a câștigat licitația organizată de CNI pentru digitalizarea și plasarea acestor declarații a anunțat, după solicitările noastre repetate, că își asumă responsabilitatea ca până la finele anului curent, să publice integral toate declarațiile cu privire la venituri și proprietate ale funcționarilor, dar și cele de interese, dar și să corecteze omisiunile tehnice admise la plasarea declaraţiilor pe site-ul CNI.

Primari cu premii acordate de ei înșiși
24 decembrie 2015

Doi primari din raionul Criuleni au emis dispoziții prin care și-au fixat premii de peste 2 mii de lei cu ocazia unor sărbători, chiar dacă Legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar prevede că astfel de decizii pot fi luate doar de către organul deliberativ, adică de către Consiliul local. La intervenția Oficiului Teritorial Chișinău (OTC) al Cancelariei de Stat, ambele dispoziții de acordare a premiilor au fost anulate, doar că banii au rămas la primari.

Tranzacţii în familie la o Primărie din raionul Râşcani
22 decembrie 2015

Primarul satului Corlăteni din raionul Râșcani, Anatolie Baciu, a cumpărat produse alimentare pentru grădinița din sat de la întreprinderea individuală a fratelui său, Mihail Baciu, la un an de când a obținut primul mandat de ales local. El spune că nu știa că nu poate încheia contracte cu fratele. «Știam că nu e voie cu cineva din familia mea, cu soția, de exemplu, dar cu fratele nu știam», spune primarul. Oricum, acest eventual conflict de interese va rămâne, cel mai probabil, neinvestigat, întrucât faptele s-au produs înainte de constituirea Comisiei Naționale de Integritate (CNI).

Primarul oraşului Râşcani a scăpat de sancţiune
21 decembrie 2015

Victor Bogatico, primarul oraşului Râşcani, a încălcat regimul conflictului de interese prin faptul că a prezidat concursurile publice de dare în arendă a unor terenuri nepotului său, edilul fiind cel care a semnat şi procesele verbale de la licitaţiile cu strigare. Deşi anul trecut Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că alesul local a admis această abatere, Victor Bogatico nu a fost sancţionat, la mijloc fiind cunoscuta luptă dintre CNI şi CNA – termenul de prescripţie.

Posibil conflict de interese la Dumbrăvița: fiul primarului a cîștigat 6 contracte de achiziții publice
19 decembrie 2015

O întreprindere care aparține fiului primarului din satul Dumbrăvița, raionul Sângerei, a câștigat timp de doi ani, adică în 2013 și 2014, șase licitații publice organizate de primărie. Valoarea totală a contractelor atribuite este de 1 217 646 de lei. Firma fiului primarului s-a angajat astfel să presteze diverse servicii - de la reparația capitală a grădiniței până la reparația drumului sau livrarea de biocombustibil. Faptul că tatăl a condus comisiile de concurs la licitațiile în care fiul a ieșit învingător a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a pornit un control. 

Soţul – primar, soţia – administratoare a întreprinderii municipale
18 decembrie 2015

Valentina Stoica, soţia primarului din satul Chirileni, raionul Ungheni, Iurie Stoica, a devenit administratoarea Întreprinderii Municipale (ÎM) „Serviceprim-Chirileni”. Întreprinderea a fost fondată în anul 2008, prin decizia Consiliului local şi este subordonată administraţiei publice locale. Valentina Stoica a fost numită în funcţie prin decizia a opt aleşi locali, la 28 septembrie 2012. Controlul îndeplinirii deciziei s-a pus în seama primarului Iurie Stoica. Unii dintre consilieri au considerat ilegală hotărârea despre numirea în postul de conducere a rudei apropiate a primarului. Edilul crede însă că nu a încălcat vreo lege şi că nu ar fi în conflict de interese cu administratoarea întreprinderii municipale.

Un hectar de teren din satul Cotova a ajuns înapoi în fondul Primăriei, din cauză că a fost vîndut în conflict de interese
18 decembrie 2015

Un teren cu o suprafață de peste un hectar a fost întors în fondul Primăriei satului Cotova, Drochia, după ce s-a constatat că licitația de vânzare a fost ilegală. Motivul: primarul, care a condus Comisia de licitație, s-a aflat în conflict de interese. Cumpărătorul a fost fiul său.

CNI intentează dosare, CNA – le clasează, bazându-se pe aceeaşi lege
17 decembrie 2015

În ultimul deceniu, Primăria comunei Jora-de-Mijloc, raionul Orhei, a fost subiectul mai multor sesizări şi controale la tema încălcării regimului conflictului de interese. În legislatura 2007-2011, potrivit unor localnici, la primărie se crease o situaţie care contravenea legislaţiei în vigoare: primar fusese ales Ion Pantaz, iar funcţia de secretară a Consiliului Comunal o ocupa soţia dumnealui.

Teren vîndut în conflict de interese, rămas în proprietatea cumpărătorului
17 decembrie 2015

Anatolie Mitrofan, nepotul primarului satului Racovăț, Soroca, s-a ales cu 20 de hectare de teren în urma unei licitații la care unchiul său a fost președinte al Comisiei. Chiar dacă licitația a fost ulterior anulată, iar CNI a constatat că primarul Mihail Mitrofan s-a aflat în conflict de interese, terenul nu a fost retras din cauza întârzierii procedurilor juridice.

Cumnații de la Primăria din Bocani
15 decembrie 2015

În satul Bocani din raionul Fălești cumnata primarului este contabilă-șefă la primărie. Alesul local spune că atunci când a venit în funcție s-a consultat cu un jurist și acesta i-ar fi spus că nu este o problemă ca o rudă să i se subordoneze. Experții anticorupție îl contrazic și afirmă că atât alesul local,  cât și cumnata sa încalcă regimul juridic al conflictului de interese.

Primarul chinuit de datorii, inclusiv faţă de stat
15 decembrie 2015

Cinci locuitori ai satului Holercani din raionul Dubăsari stau în aceste zile cu teama că le vor fi sechestrate casele și averea, pentru că întreprinderea primarului din sat, Tudor Tanasev, a acumulat datorii, iar ei figurează pe lista fondatorilor acesteia. Cooperativa Agricolă de Producere ”Holercani Triumf” are față de 4 creditori datorii în sumă totală de 3 milioane de lei și în prezent se află în procedură de insolvabilitate. Primarul spune că a fondat această întreprindere împreună cu finul său pentru că a vrut să facă afaceri în domeniul agricol, însă seceta din anul 2007 le-a stricat planurile.

Comunicat de presă la proiectul Legii privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă
15 decembrie 2015

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă din perspectiva drepturilor omului.

La Nimereuca, licitațiile publice sunt cîștigate de soția primarului
14 decembrie 2015
De câţiva ani, firma condusă de soţia primarului satului Nimereuca din raionul Soroca aprovizionează grădiniţa din localitate cu produse alimentare. Deşi toate concursurile publice cîştigate de soţia primarului au fost organizate de primărie, alesul local afirmă că nu ţine minte dacă el a semnat sau nu contractele de achiziţii publice.
Gălăgie multă fără niciun rost
11 decembrie 2015

Acum aproape un an, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a sesizat Comisia Naţională de Integritate privind eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese de către primarul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, Iacob Frunză. Potrivit autorilor sesizării, primarul o angajase în funcţia de specialistă în problemele reglementării regimului funciar la primăria pe care o conduce pe cumnata sa Galina Frunză, astfel încălcând prevederile Legii nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese.

Primarul-ginere și contabila-soacră la Primăria din Pietrosu
11 decembrie 2015
Proverbul „Soacră, soacră – poamă acră” nu este valabil pentru Ghenadie Grădinari, primarul comunei Pietrosu din raionul Făleşti. El o are în subordine pe soacra sa, contabila primăriei. Alesul local însă dă asigurări că totul se încadrează în limitele legii şi că nu există un conflict de interese.
Comunicat de presă la proiectul Legii poştei
10 decembrie 2015

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii poştei din perspectiva drepturilor omului.

În pofida legii, primarul or. Vulcănești a angajat o persoană apropiată
10 decembrie 2015
Primarul or. Vulcănești, Victor Petrioglu, după victoria din alegerile locale 2015, l-a angajat pe Mihail Ialama, cumnatul său, în calitate de șofer, astfel încălcînd prevederile legale privind conflictul de interese. 
Comunicat de presă la proiectul Legii privind Serviciul Național de Informații al Republicii Moldova
07 decembrie 2015

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii privind Serviciul Național de Informații al Republicii Moldova din perspectiva drepturilor omului.