Democraţia nu este o deducţie matematică dovedită o dată pentru totdeauna. Democraţia este doar o credinţă susţinută fervent, un angajament care este testat iar şi iar în furnalul arzător al istoriei. Jack Kemp

Centrul de analiză și prevenire a corupției

ANI și CNA sesizate de Centrul de analiză și prevenire a corupției privind carențele de integritate ale candidaților la alegerile locale
19 noiembrie 2019
Marți, 19 noiembrie 2019 – Centrul de analiză și prevenire a corupției (CAPC) anunță depunerea sesizărilor la mai multe autorități, cu privire la actele  de corupere a votanților la alegerile locale recente, dar și cu privire la neregularitățile în averile și interesele candidaților, în scopul sancționării și prevenirii unor astfel de fapte în alegerile viitoare.
CAPC a sesizat Procuratura și alte autorități privind cazurile de corupere în alegerile locale
14 noiembrie 2019
Joi, 14 noiembrie 2019 – Centrul de analiză și prevenire a corupției (CAPC) anunță despre depunerea sesizărilor la mai multe autorități, cu privire la actele  de corupere a votanților la alegerile locale recente, în scopul sancționării și prevenirii unor astfel de fapte în alegerile viitoare.
Ajutoarele sociale în Moldova - monitorizate pentru un an și trei luni de Centrul de analiză și prevenire a corupției
01 noiembrie 2019
Ajutoarele sociale în Moldova - monitorizate pentru un an și trei luni de Centrul de analiză și prevenire a corupției CAPC a dat  startul monitorizării modului în care sunt acordate ajutoarele sociale în zonele de centru, de nord și de sud ale țării, pentru o perioadă de un an și trei luni, în contextul în care verificările Curții de Conturi au dat în vileag numeroase încălcări, care însă sunt trecute cu vederea de către autorități
Centrul de analiză şi prevenire a corupţiei: “Încurajăm alegătorii să ne facă cunoscute cazurile de cumpărare a voturilor, pentru ca să putem cere autorităţilor tragerea la răspundere a celor vinovaţi”
07 octombrie 2019
Luni, 7 octombrie 2019, Centrul de analiză şi prevenire a corupţiei a lansat o campanie de informare privind dreptul cetăţenilor, în contextul alegerilor locale din 20 octombrie, l a un vot care să nu fie influenţat prin bani, bunuri, servicii sau foloase, dar şi să semnaleze astfel de cazuri, pe care Centrul le va aduce la cunoştinţa autorităţilor, prin garantarea anonimatului celor care semnalează. Ce urmează? - J uriştii Centrului vor avea grijă ca astfel de fapte să nu rămână nepedepsite, ci vor cere reacţii dure din partea Procuraturii Anticorupţie, Centrului Naţional Anticorupţie, Autorităţii Naţionale de Integritate, dar şi din partea Comisiei Electorale.
Cunoști un caz de corupere a alegătorilor în aceste alegeri locale?
07 octombrie 2019
Coruperea alegătorilor este o încălcare de lege, care se pedepsește cu amendă de până la 42 500 lei sau cu închisoare de până la 5 ani. Legea penală interzice  ca în alegeri – candidatul sau altcineva – să te  „încurajeze” să votezi pentru cineva, ori chiar să stai acasă.  Ai observat astfel de cazuri? – Informează juriștii CAPC, iar noi vom sesiza Procuratura. Garantăm asigurarea caracterului anonim al colaborării tale!
Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției va contribui în continuare la monitorizarea candidaților în alegeri
23 septembrie 2019
În contextul finalizării perioadei în care candidații la alegerile locale din 20 octombrie 2019 au fost înregistrați, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției anunță o nouă fază a activităților prin care va contribui la asigurarea integrității candidaților. Astfel, în cadrul unui nou proiect al Centrului, demarat în august curent, alături de Asociația Presei Independente și Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova, va avea loc monitorizarea integrității candidaților la alegerile locale din 20 octombrie 2019, inclusiv prin sesizarea autorităților competente despre cazurile de corupere a alegătorilor. Prin urmare, în această perioadă intermediară de implementare a proiectului, activitățile acestuia vor fi intensificate pe segmentul sesizării autorităților competente, în așa fel încât acestea să aplice legea în mod efectiv la acest capitol.
APEL PUBLIC al organizațiilor societății civile cu privire la atitudinea și așteptările față de noua guvernare
20 iunie 2019
Organizațiile societății civile semnatare își exprimă satisfacția că în Republica Moldova incertitudinea cu privire la legitimitatea Guvernului și a majorității parlamentare a luat sfârșit, iar transferul de putere a avut loc fără violență. Declarațiile noului Guvern privind fortificarea democrației, reformarea justiției și combaterea corupției sunt deosebit de încurajatoare și sperăm mult că acestea se vor materializa în reforme reale.
Anunț public privind contractarea unei persoane responsabile de organizarea campaniilor de informare!
15 aprilie 2019
Anunț public privind contractarea unei persoane responsabile de organizarea campaniilor de informare!
Semaforul integrității: „Fiecare al patrulea deputat din actualul Parlament are probleme severe la capitolul integritate în exercitarea funcțiilor publice”
28 martie 2019
28.03.2019/ Organizațiile constituente ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019 (ICPC) au prezentat astăzi un „semafor” al Parlamentului ales la 24 februarie curent. Deputații au primit buline roșii, galbene sau verzi, în baza a patru criterii de integritate, unde bulina roșie înseamnă necorespundere criteriului, galbenă - corespundere parțială și verde - deputatul corespunde în mare parte criteriului de integritate. Cele patru criterii stabilite de ICPC sunt: 1. Integritatea în activitatea politică; 2. Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale; 3. Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid și 4. Cazier judiciar. „Semaforul integrității” a fost prezentat în cadrul unei mese rotunde organizate de ICPC.
API a obținut câștig de cauză în primă instanță în procesul intentat Autorității Naționale de Integritate
28 februarie 2019
API a obținut câștig de cauză în primă instanță în procesul intentat Autorității Naționale de Integritate Asociația Presei Independente (API), membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019, a obținut câștig de cauză în prima instanță, în dosarul  intentat împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru apărarea dreptului de acces la informație și contestarea actului de nefurnizare a informației oficiale. În hotărârea din 27 februarie, Judecătoria Chișinău (sectorul Rîșcani) a constatat încălcarea dreptului API de acces la informație.
Procesul de judecată dintre API și ANI continuă. Instanța a respins demersul Autorității Naționale de Integritate de scoatere a cererii de pe rol
15 februarie 2019
Procesul de judecată dintre API și ANI continuă. Instanța a respins demersul Autorității Naționale de Integritate de scoatere a cererii de pe rol Miercuri, 13 februarie 2019, a avut loc a doua ședință de judecată în dosarul intentat de Asociația Presei Independente (API) ca membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019, împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru apărarea dreptului de acces la informație și contestarea actului de nefurnizare a informației oficiale. În cadrul ședinței, instanța a respins demersul ANI de scoatere a cererii de pe rol și a dispus examinarea cauzei în fond.
Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat 2019 a publicat primele profiluri ale candidaților la alegerile parlamentare
21 ianuarie 2019
21.01.2019/ Organizațiile constituente ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019 (ICPC) au publicat astăzi primele 45 de profiluri ale candidaților la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Profilurile sunt realizate de jurnaliștii de investigație după monitorizarea candidaților în baza unor criterii de integritate.
Examinarea în fond a dosarului API versus ANI va continua într-o nouă ședință la 13 februarie 2019
19 decembrie 2018
Miercuri, 19 decembrie 2018 a avut loc prima ședință de judecată în dosarul API vs ANI pentru apărarea dreptului de acces la informație și contestarea actului de nefurnizare a informației oficiale.
INIȚIATIVA CIVICĂ „PENTRU UN PARLAMENT CURAT 2019” A ACȚIONAT ÎN JUDECATĂ ANI
18 decembrie 2018
La 19 decembrie 2018 va avea loc prima ședință de judecată în dosarul Asociația Presei Independente (membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019) versus Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru apărarea dreptului de acces la informație și contestarea actului de nefurnizare a informației oficiale.
Anunț public de prelungire a concursului privind angajarea a 10 monitori (experți juniori non-cheie)
27 noiembrie 2018
Asociația Obștească „Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției” anunță prelungirea concursului pentru angajarea a 10 monitori în cadrul proiectului, finanțat de Uniunea Europeană,   "Sprijin pentru prevenirea și combaterea eficientă a corupției în sectorul justiției în Moldova" și implementat de Hulla & Co Human Dynamics Consortium.
Anunț public privind angajarea a 10 monitori (experți juniori non-cheie )
19 octombrie 2018
Asociația Obștească „Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției” anunță concurs pentru angajarea a 10 monitori în cadrul proiectului, finanțat de Uniunea Europeană,   "Sprijin pentru prevenirea și combaterea eficientă a corupției în sectorul justiției în Moldova" și implementat de Hulla & Co Human Dynamics Consortium.
Organizațiile societății civile își exprimă îngrijorarea și condamnă adoptarea noului proiect de Lege (nr. 284) privind declararea voluntară și facilitarea fiscală
26 iulie 2018
CAPC de rând cu un șir de organizații ale societății civile își exprimă îngrijorarea și condamnă adoptarea noului proiect de Lege (nr. 284) privind declararea voluntară și facilitarea fiscală , care, în esență, reprezintă o nouă tentativă de amnistiere a capitalului obținut din surse dubioase.
Inițiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2018” va monitoriza candidații la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova
13 iulie 2018
13.07.2018 / Organizaţiile neguvernamentale Asociația pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Asociaţia Presei Independente (API), Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) au lansat vineri, 13 iulie 2018, Iniţiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2018”.
Comunicat de presă cu privire la proiectul Legii cu privire la organizatiile necomerciale
28 februarie 2018
Pe data de 16.02.2018 CAPC a expediat în adresa Ministerului Justiției Avizul CAPC la proiectul Legii cu privire la organizatiile necomerciale.  
Cursuri de instruire pentru utilizarea template-urilor de către membrii colegiilor CSM
01 noiembrie 2017
La 31 octombrie 2017, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii a avut loc prezentarea e-template-urilor pentru întocmirea hotărârilor Colegiului de selecție și carieră a judecătorului. Instruirea a fost prezentată de către doamna Galina Bostan, președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), pentru membrii colegiului.

Vizualizare toate publicațiile