De regula, peste democratiile infantile, pe langa plaga saraciei si coruptiei, mai vine si ciuma nationalismului. Valeriu Butulesc

Grigore Filimon: Vrem un lucru: să ne lase să lucrăm în pace

Grigore Filimon a fost ales primar al comunei Ghetlova în iunie 2015. La acel moment, soţia sa, Valentina,  exercita, din august 1995, funcţia de secretară a Consiliului Comunal. Astfel, chiar din start, primarul Grigore Filimon s-a pomenit în conflict de interese generat de activitatea sa împreună cu soţia în aceeaşi instituţie. Or, Legea nr. 436 din 28.12.2006 privind administraţia publică locală, în art. 39 alin. (1), prescrie că secretarul îşi îndeplineşte atribuţiile de bază sub autoritatea primarului, fapt ce presupune că primarul va lua decizii sau va participa la luarea deciziilor în privinţa soţiei sale, lucru inadmisibil pornind de la prevederile art. 5 alin. (2) din Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese. În atare condiţii, în conformitate cu art. 9 din Legea cu privire la conflictul de interese, primarul era obligat să informeze imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, Comisia Naţională de Integritate (CNI) despre situaţia creată. Dl Filimon a făcut acest lucru doar peste 10 luni. Între timp însă primarul a emis mai multe dispoziţii, inclusiv cu caracter financiar,în care este vizată şi soţia sa.

 

Citeşte mai mult : http://cuvintul.md/article/6775/  

 

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.